Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Италианската лятна магия на "Аперол Шприц"

Историята на един лек и вкусен коктейл с много ниско алкохолно съдържание

Произлезлият в Италия аперитив радва своите почитатели с изключително свеж вкус, както и с прекрасния си оранжев цвят, който напомня за незабравими залези и топли слънчеви дни.

Малко история

Тази популярна напитка, състояща се от "Аперол", "Просеко" и газирана вода, е създадена в Италия в началото на миналия век, въпреки че традицията да се добавя сода към местните вина се е зародила още през 19 в., защото те са се стрували прекалено силни за вкуса на войници и туристи.

До средата на 20 в. коктейлът е вече набрал огромна популярност, което води до създаването на оригиналната рецепта за "Шприц". Италианците го пият основно като нискоалкохолен аперитив, с който да се освежат и да събудят апетита си преди ядене. В началото на нашия век марката "Аперол" е придобита от "Gruppo Campari", които започват да я популяризират в САЩ и Европа с интензивна маркетингова кампания.

Снимка: iStock by Getty Images
  

За съставките

Аперолът, разбира се, е основата на коктейла. Рецептата за този ликьор с оранжев отенък все още се пази в тайна, но се знае, че той съдържа портокал, различни видове билки и корени. В сравнение с много други напитки от същия вид, той има много ниско алкохолно съдържание - само 11%, а вкусът му е комбинация между сладко и горчиво. Затова е и любимо питие на много хора по света - от него може да се изпие много и без това да има опияняващ ефект.

Тъй като съставлява голямо количество от коктейла, човек трябва много да внимава с избора на вида "Просеко". На пазара се продават много евтини варианти, които обаче не могат да изпълнят функцията си. А именно - да подсилят вкуса на аперола. Затова е добре в случая да се заложи на доброто качество. Ако искате да спазите оригиналната рецепта, то трябва да използвате "Cinzano Prosecco".

Пропорциите на "Аперол" спрямо "Просеко" са 1:1, а количествата зависят от размера на чашата, която се използва.

Необходими продукти:

  • 60 мл "Аперол"
  • 60 мл "Просеко"
  • 30 мл газирана вода
  • Резен портокал (за украса)

Начин на приготвяне:

  1. Изберете чаша за вино и смесете аперола с просекото. Внимателно пуснете няколко кубчета лед вътре. Ако сложите леда преди пенливото вино, половината мехурчета ще изчезнат.
  2. Добавете содата и украсете чашата с резенчето от портокал.

Независимо дали сте на ваканция в Италия или просто сте в настроение за разхлаждаща лятна напитка, с "Аперол Шприц" никога няма да сбъркате. С яркия си цвят и сладкогорчив вкус, този коктейл е радост за вас и гостите ви.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче