На практика, коктейлът със скариди е далеч от класическото понятие за напитка. Той е по-скоро охладена разядка, но понеже по една случайност традицията е повелила да се сервира в коктейлна чаша, оттам идва и класификацията му.
Деликатесът датира от края на XIX век и се популяризира в началото на XX в. Да се сервират предястия в удобните за хващане коктейлни чаши навлиза като мода около 20-те години на миналия век и очевидно успява да се задържи като тенденция.
Особено добре приемат тази хрумка във Великобритания, където толкова се запалват по нея, че в днешно време повечето хора смятат коктейла от скариди за британско изобретение.
Това обаче не е много близо до истината, тъй като всички източници, даващи светлина по темата, обозначават неговия произход на картата на САЩ и по-точно - в Сан Франциско. За създател на предястието сочат калифорнийски миньор, който след успешен добив на злато решил да се почерпи за добре свършената работа, но къде? Разбира се, в местен бар. Със себе си той носел известно количество стриди, които си закупил по-рано. На бармана поръчал уиски. Пред смаяния поглед на съдържателя и останалата клиентела, миньорът изсипал няколко стриди в чашата с кехлибарената течност, добавил малко оцет и погълнал всичко на един дъх. Най-вероятно след това е повторил и така няколко пъти.
Съдържателят попитал иновативния клиент за името на напитката, а миньорът отговорил: "Това е коктейл от стриди". Още на следващия ден на входа на същото заведение се появила табелка с надпис: "Предлагаме коктейли със стриди".
Новата тенденция бързо се разпространила по цялото западно северноамериканско крайбрежие и почти не останал бар, в който коктейла да не присъства в менюто. Всеки влагал по нещо ново от себе си. Променяли се видовете използван алкохол, както и морските дарове. Добавяли се нови продукти и се появили много негови разновидности.
Тази от тях, която се оказва най-разпространена и устойчива на вкусовете на вече няколко поколения, е именно коктейлът със скариди. За трайното му налагане помага и легендарният Golden Gate Hotel в Лас Вегас, когато през 50-те години на миналия век там са се предлагали или само скариди, или коктейл от скариди, но без традиционно и задължително придружаващата ги салата. Вместо нея в хотела наложили коктейлния сос за скариди, който заместил и алкохола от първоначалната му версия.
Ето и една идея как лесно да си го направите у дома с продукти, които има в почти всеки магазин: