Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкавото е на мода: Кои са някои от кулинарните тенденции за 2025

Да се подготвим за предстоящата година


Тенденциите в гастрономията и храненето също са подложени на промени. Те могат да бъдат вдъхновени от популярни видове кухни или да отразяват социални промени, влияещи върху начина, по който се храним.

Както винаги, храната може да разкрие много повече от просто вкусови предпочитания. Според прогнозите на компанията Whole Foods Markets, събрани от медията FoodDive, вече се очертават някои основни тенденции за 2025 година. Най-малкото, което можем да кажем, е, че ни очаква нещо, което ще стимулира нашите сетива.

За съжаление, не всички тези тенденции ще се харесат на здравните специалисти. Ултрапреработените продукти остават в центъра на хранителните навици на хората. Нововъведенията ще дойдат основно от рецепти, включващи съставки с произход от Южна Америка и островните региони.

Тенденциите обхващат и напитките

Сред тенденциите, които вече са наложени и продължават да се утвърждават, са увитите в тесто храни, или по-точно дъмплингите. Можем да очакваме още повече интерпретации на гьози и други фюжън равиоли, тъй като развитието се насочва към разнообразяване на пълнежите.

Снимка: iStock by Getty Images

Напитките също не остават на заден план. Чаят е новото кафе. След като станахме експерти в сортовете кафеени зърна, нивото на изпичане и размера на смилането, е време да се потопим в света на чаените напитки. Тенденциите на матча и традиционните техники за запарване са само началото.

Обогатените с полезни микроелементи напитки също ще бъдат част от тенденциите за 2025 година. Повече електролити, витамини и минерали, свързани с поддържане на здравето, ще се появяват в бутилките. Добрата новина вероятно идва от засиления фокус върху екологичното производство, щадящо околната среда.

Под натиска да се адаптират към предизвикателствата на климатичните промени и в отговор на очакванията на потребителите, производителите на алкохол и вино се насочват към по-естествени култури. Те също така търсят съставки, които изискват по-малко използване на вода.

Опаковките също се променят, както и в други компоненти. Компостирането се превръща в навик. Въпреки това ще трябва да се гарантира, че различните твърдения за рециклируеми и компостируеми материали наистина отговарят на реалността.

Ако вече използвате агар-агар в кухнята си, сте предшественик на тази тенденция. Морето, и особено водораслите, стават все по-интересни за хранителната индустрия. Ползите от тези продукти и потенциално ниските разходи за тяхното производство ги правят идеални кандидати за появата на тенденции и в тази посока.

Що се отнася до текстурите, хрупкавото изглежда като големия фаворит за 2025 година. Това съответства на нарастващата популярност на снаксовете, но и на по-здравословните им варианти в лицето на ядките, семената и кълновете, както и на дехидратираните плодове и зеленчуци.

Дайте оценка:

Тагове: Азиатско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче