Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гръцкото стифадо - яхнията, която събира цялото семейство заедно

С дъх на уют и топлина


Стифадо е едно от онези гръцки ястия, които събират в себе си топлината на домашната кухня и ароматите на Средиземноморието. То е традиционна яхния, в която основните съставки - месо, дребни лукчета и домати - се съчетават с богати подправки, за да създадат ястие с дълбок вкус и наситен аромат. В различните региони на Гърция се срещат разнообразни вариации на стифадо - някъде го приготвят с телешко или заешко месо, другаде използват октопод или дори охлюви.

Въпреки тези различия, има една неотменима съставка, която отличава стифадото от другите яхнии. Това са малките карамелизирани лукчета, познати у нас като арпаджик, които придават на ястието уникалната му сладост.

Снимка: Freepik

Произходът на стифадото е неясен, но се смята, че корените му могат да се открият още в периода на венецианското влияние върху Гърция, особено на островите в Йонийско море. Думата "стифадо" вероятно произлиза от италианската stufato, което означава яхния, бавно готвена в затворен съд.

През вековете гърците адаптират тази техника към своята кулинарна традиция, добавяйки местни продукти като канела, дафинов лист и вино. Полученото ястие става символ на уюта и домашната кухня, като често се приготвя за специални поводи или когато семейството се събира около масата в студените месеци.

В някои гръцки села се разказва легенда, свързана със стифадото, която го превръща в повече от просто храна. Според историята, по време на османското владичество местните жители криели запаси от месо и лук в глинени съдове, заровени под земята, за да не бъдат открити от войниците. В момент на опасност, те използвали тези продукти, за да сготвят бърза и засищаща яхния, която днес познаваме като стифадо. Макар да няма исторически доказателства за тази история, тя илюстрира начина, по който ястията често стават част от културната памет на един народ.

Снимка: Freepik

Днес стифадото е неразделна част от гръцката кухня, сервирано както в семейни таверни, така и в по-изискани ресторанти. В зависимост от региона и предпочитанията, някои рецепти включват червено вино, други - оцет, а трети - мед, който подсилва сладостта на лука. Подправките, като бахар, канела и карамфил, създават комплексност на вкуса и придават на ястието характерен ориенталски нюанс. Няма точно правило как трябва да се приготви стифадо, важното е да се готви бавно, за да се смесят добре всички аромати и месото да стане крехко.

В някои гръцки семейства съществува традиция стифадо да се приготвя като част от неделния обяд, когато всички се събират заедно. Сервира се с ориз, хрупкав хляб или пържени картофи, а често се съчетава с чаша плътно червено вино. Въпреки че рецептата се е променяла през годините, духът на стифадото остава същият - то е ястие, което събира хората около масата и създава усещане за топлина и споделеност.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 кг телешко месо, но може и заешко, свинско или дори октопод
  • 500 г малки лукчета (арпаджик)
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 400 г домати, консервирани или пресни, обелени и нарязани
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 150 мл червено вино
  • 50 мл винен оцет
  • 1 ч.л. захар
  • 2-3 дафинови листа
  • 1 ч.л. канела, или 1 пръчица
  • 1 ч.л. бахар, цели зърна
  • 1/2 ч.л. черен пипер, цели зърна
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/2 ч.ч. вода или телешки бульон

Начин на приготвяне:

  1. Обелете арпаджика, като го накиснете за 5 минути в гореща вода - това ще улесни премахването на люспите. След това го подсушете.
  2. В дълбока тенджера загрейте 2 с.л. зехтин и запържете нарязаното на големи кубчета месо, докато се запечата от всички страни и придобие златист цвят. Извадете го и оставете настрана.
  3. В същата тенджера добавете още 1 с.л. зехтин и запържете целите лукчета за 5-6 минути, докато омекнат и станат леко златисти.
  4. Върнете месото в тенджерата, добавете нарязаните домати, доматеното пюре, виното, оцета и захарта. Разбъркайте добре.
  5. Пуснете в тенджерата дафиновите листа, канелата, бахара, черния пипер и солта. Залейте с бульона или водата, разбъркайте отново.
  6. Покрийте с капак и оставете стифадото да къкри на слаб огън за около 1,5 до 2 часа, докато месото стане крехко, а сосът се сгъсти. Ако е необходимо, добавете още малко вода по време на готвенето.
  7. Към края на готвенето добавете ригана и разбъркайте добре. Оставете ястието да почине за 10-15 минути преди сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук домати телешко Гръцко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче