Необходими продукти:
- 500 г цели калмари
- Олио за пържене
- 50 г обикновено брашно
- 50 г царевично брашно
- ¼ ч.л. бакпулвер
- Щипка кайенски пипер (по желание)
За соса айоли:
- 150 г майонеза
- 1 голяма скилидка чесън, настъргана на ситно
- Щипка шафран (по желание)
- ½ лимон, изцеден
Начин на приготвяне:
- Отрежете пипалата на калмарите и ги сложете в купа. Нарежете тубите на кръгчета с дебелина около 1 см и добавете в купата.
- Загрейте олиото в голям тиган с дебело дъно на слаб огън, като се уверите, че е пълен не повече от две трети.
- За соса смесете майонезата, чесъна, шафрана и лимоновия сок в малка купа. Заделете настрани.
- Разбъркайте калмарите с обикновеното и царевичното брашно, бакпулвера, лютия червен пипер и ½ чаена лъжичка сол.
- Когато олиото достигне 170 градуса или когато пусне парченце хляб в него, то стане златистокафяво за 30 секунди, изпържете калмарите на порции за 2 минути, или докато станат леко златисти и хрупкави.
- Готовите калмари извадете в тава, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- Сервирайте ги веднага със соса айоли.
ИЗБРАНО