Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкави пържени калмари

Пренесете средиземноморската кухня у дома

10’ Подготовка
10’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г цели калмари
  • Олио за пържене
  • 50 г обикновено брашно
  • 50 г царевично брашно
  • ¼ ч.л. бакпулвер
  • Щипка кайенски пипер (по желание)

За соса айоли:

  • 150 г майонеза
  • 1 голяма скилидка чесън, настъргана на ситно
  • Щипка шафран (по желание)
  • ½ лимон, изцеден

Начин на приготвяне:

  1. Отрежете пипалата на калмарите и ги сложете в купа. Нарежете тубите на кръгчета с дебелина около 1 см и добавете в купата.
  2. Загрейте олиото в голям тиган с дебело дъно на слаб огън, като се уверите, че е пълен не повече от две трети.
  3. За соса смесете майонезата, чесъна, шафрана и лимоновия сок в малка купа. Заделете настрани.
  4. Разбъркайте калмарите с обикновеното и царевичното брашно, бакпулвера, лютия червен пипер и ½ чаена лъжичка сол.
  5. Когато олиото достигне 170 градуса или когато пусне парченце хляб в него, то стане златистокафяво за 30 секунди, изпържете калмарите на порции за 2 минути, или докато станат леко златисти и хрупкави.
  6. Готовите калмари извадете в тава, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  7. Сервирайте ги веднага със соса айоли.

Дайте оценка:

Тагове: чесън олио лимон царевично брашно бакпулвер майонеза шафран калмари лют пипер брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче