Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ето защо не трябва да хвърляте утайката от кафето си

Тя може да е много по-ценна, отколкото си мислите


Всеки ден хиляди хора по света изхвърлят утайката, след като изпият сутрешното си кафе. Този органичен отпадък крие в себе си неподозирана сила, която може да бъде впрегната в други полезни дейности, вместо да бъде изхвърлена на боклука.

След като дозата кафе бъде употребена, утайката ѝ губи вкуса си и затова не става да бъде употребена повторно. В домакинството обаче ще бъде изключително полезна.

Да си направите сами почистващи продукти с подръчни средства у дома не е никак сложна задача. Утайката от кафе например може да се използва за много неща - за наторяване, за гонене на насекоми и комари, за маска за лице и дори за ароматизатор. Прилагайки тези лесни домакински хватки, хем ще запазите дома си от вредните химикали, хем ще спестите пари от скъпи и понякога неефективни препарати.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето няколко идеи как да използвате утайката.

За растенията

Утайката от кафе е богат източник на азот, калий и фосфор, които са от съществено значение за растежа на растенията. Когато я добавите директно към почвата, подобрявате структурата ѝ, осигурявайки на цветята ви необходимите хранителни вещества, за да цъфтят.

За почистване на канали

Утайката може да се използва като естествен абразив, с който да премахвате следи от котлен камък и мазнин. С нея лесно се почиства канала на мивката в банята и кухнята, като е достатъчно да изсипете една шепа директно в него, след което да пуснете силно гореща струя вода. Така ще предотвратите неприятната миризма на канализация и ще имате чисти тръби.

За почистване на различни повърхности

Благодарение отново на своите абразивни и абсорбиращи свойства утайката от кафе е идеална за почистване на деликатни повърхности като мивки или тенджери от неръждаема стомана.

Освен това, ако сложите чинийка с утайка в хладилника, ще действа като ароматизатори и ще абсорбира неприятните миризми.

Дайте оценка:

Тагове: кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче