Ряпата е зеленчук, който по външен вид прилича много на цвеклото, но всъщност произхожда от едно семейство с репичките и руколата и идва от земите на Средна Азия. Независимо кой от петдесетте ѝ сорта ще предпочетете, тя ще зарадва вкусовите ви рецептори и ще се погрижи за здравето ви.
Днес обаче на фокус ще сложим репичките, които в този период от годината са в своя пик. Те са изключително полезни, тъй като съдържат над 93% вода в състава си, заради което ще ви хидратират отлично. Богати са на витамин С, а както знаем той е незаменим в грижата за кожата, зъбите и имунната система.
Репичките са пълни с магнезий, който помага в регулирането на нервната система и в грижата за правилното функциониране на мускулите. Освен това, високите им нива на калий ще осигурят добра дейност на сърцето и костната система.
Но това е една малка част от причините да похапвате по-често репички. Те съдържат още минерали, сред които калций, сяра и желязо, както и антиоксидантите селен, цинк и флавоноиди, спомагащи отново работата на сърдечно-съдовата система.
Богат на фибри, този хрупкав зеленчук стимулира по чудесен начин храносмилателната система.
Макар и дребни, заради състава си репичките се оказват наистина мощни. Те са естествено противогъбично средство, ето защо сокът от тях се употребява при повишено наличие на Candida albicans.
И тъй като се намираме в сезона на репичките, ще ви предложим една изключително лесна, но много вкусна салата с тях.
Хрупкава салата с репички и краставица
Необходими продукти:
- 1⁄2 краставица
- 1⁄2 връзка репички
- Олио или зехтин на вкус
- Ябълков оцет на вкус
Начин на приготвяне:
- Краставицата и репичките се нарязват на тънко и се слагат в чиния.
- Разбийте заедно олиото/зехтина и оцета, овкусете с малко сол и полейте зеленчуците с винегрета преди сервиране.