Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Две шепи сладост: Всичко, което трябва да знаете за черешите

Не изпускайте да им се насладите максимално


Черешите са едни от най-старите култивирани плодове в света. Произходът им се проследява до региона на Мала Азия, откъдето са били пренесени в Европа от древните римляни.

В днешно време черешите са широко разпространени и популярни в много страни, особено в Турция, САЩ, Иран и Испания.

Дори самият Наполеон е имал специално отношение към тези плодове, макар да не е ставало въпрос за яденето им. Легендата гласи, че войниците му използвали костилките им като импровизирани патрони по време на битка. Макар и вероятно украсена, тази история показва колко значими са били черешите дори толкова назад във времето.

Снимка: Pixabay

Черешите са изключително популярни и в България, където освен всичко останало са свързани и с културните ни традиции. Най-доброто време да ги похапваме, за да се насладим максимално на вкуса им, е през месеците май и юни, когато плодовете са най-свежи и ароматни.

Малките плодчета често символизират пролетта и плодородието. В Япония например черешовият цвят, известен като сакура, е символ на преходността на живота и красотата на природата. В България, черешите са свързани с началото на лятото и са неизменна част от много обичаи и празници. Един от най-известните е черешовата задушница, която се отбелязва в съботата преди Петдесетница. Това е втората задушница за годината, свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, били на свобода след Велики четвъртък.

Снимка: Pixabay

Разбира се, не можем да пропуснем и Празника на черешата в Кюстендил, който тази година ще се проведе на 28,29 и 30 юни.

Вкус и полезни свойства

Според вкусовите им качества, те се делят на два вида - сладки череши (Prunus avium) и кисели череши (Prunus cerasus). Първите са по-подходящи за директна консумация, докато киселите често се използват в кулинарията за приготвяне на десерти, сладка, конфитюри и сокове.

Черешите са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Те са богати на витамини C и A, антоцианини и мелатонин. Тези нутриенти помагат за намаляване на възпаленията, подобряват съня и имат антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от увреждания.

Редовната консумация на череши може да подобри здравословното ни състояние по много начини. Единият е свързан с това, че съдържат антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания. Черешите също така съдържат фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават поддържането на здравословно тегло.

Снимка: Pixabay

Черешите и кулинарията

Черешите намират широко приложение в кухнята, като от тях се приготвят разнообразни ястия, както сладки, така и солени. Предпочитани са заради сладко-киселия си вкус, който се съчетава лесно с много други продукти.

Сред най-известните ястия и печива с череши са пайовете, сладкишите и разбира се, зимнините като конфитюри, сладка и компоти. Сосът от тези плодове и широко разпространен за месни блюда и е особено подходящ за патешко и свинско.

Не липсват и по-странни комбинации и вариации в кулинарията, като на първо място можем да поставим гаспачото от череши и да продължим с пица с череши, прошуто и бри, както и свежата салата с козе сирене и череши.

Дайте оценка:

Тагове: череши

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче