Да използвате фурната като шкаф, в който да съхранявате вече сготвена храна изглежда наистина примамливо, но дали е добре да го правите?
Описаният по-горе случай не е единичен и доста хора го практикуват почти непрекъснато. Удобно е, защото спестява място в хладилника и не се налага излишно да се цапат купи за съхранение. Оставената във фурната храна обаче се превръща в идеалната среда за размножаване на бактерии, които след това могат да причинят хранително отравяне.
Въпреки че съществува идеята, че след повторното затопляне те ще бъдат унищожени, тя не е вярна, тъй като, за да се случи това, температурата трябва да е много висока. Дори тази мярка не гарантира пълното премахване на бактериите в храната. Ето защо е от изключителна важност да спрете да използвате фурната като шкаф за вече сготвените ястия.
За да запазите здравето и храната си във възможно най-добро състояние, е добре да я прибирате в хладилника. Ако все още е гореща, оставете да изстине на плота, но не повече от 2 часа. Така ще предотвратите развитието на бактерии и развалянето ѝ, в случай, че е по-деликатна и температурата в стаята е висока.
Най-добре е да преместите остатъците в кутии с капак, но може да приберете директно тенджерата или тавата в хладилника, стига да имате място. За да избегнете поемането на различни миризми, покрийте съдовете с фолио за свежо съхранение.
Прибирането на все още гореща храна в хладилника ще повиши температурата, което е предпоставка за развалянето не само на сготвените вече ястия, но и на останалите продукти, намиращи се в него.