Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дали сладоледът наистина вреди на тялото

Или има друга гледна точка по този спорен въпрос


Сладоледът е изкушаващо лакомство не само през лятото, но и през цялата година. Той върви особено добре в компанията на десерти като брауни и лава кейк, създавайки мощна експлозия от нови вкусове.

Често този студен сладък деликатес е спряган като вреден за здравето и специалистите по храненето ни съветват да не прекаляваме с него. Той е с твърде много мазнини и захари, а някои производители не пропускат да сложат голямо количество подобрители на текстурата и вкуса. Въпреки това някои експерти се опитват да защитят хранителните качества на сладоледа.

Тамара Самуелс е диетолг, който не обича да разделя храната на "добра" и "лоша" - "Това може да доведе до появата на страх, срам и вина, които от своя страна да станат причина за нездравословната връзка с храната", обяснява тя.

Снимка: Unsplash

Освен това по думите ѝ хранителните нужди на един човек може да са различни от тези на друг. Например вместо да разделя продуктите на "добри" и "лоши" за тялото, Самуелс ги определя като по-хранителни и не чак толкова хранителни.

Тя съветва да четем етикетите внимателно преди да купуваме сладолед. Ако той е с прекалено много добавена захар и други подобрители, просто да го подминем и да се насочим към друга марка.

Сладоледът може да се впише дори в един по-здравословен режим на хранене. Протеините и мазнините, които съдържа, са способни да забавят усвояването на захарта, а това спомага за регулирането на нивата на кръвната захар, казва Самуелс. Млечните съставки, присъстващи в състава му пък носят на тялото достатъчно количество витамин А и холини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и работата на метаболизма.

Снимка: Unsplash

Макар и с високо съдържание на мазнини, сладоледът може да ни накара да се чувстваме сити за по-дълго време, в сравнение с други богати на захар храни.

Диетолозите подчертават обаче значението на количеството на сладкото студено изкушение, което ще изядем за ден. Препоръчва се то да не е повече от половин чаена чаша, за да не се прекалява с поемането на прекомерно количество захар.

Когато избирате сладолед, внимателно четете състава му и избирайте такъв, който е с повече естествени съставки. Така ще може да похапвате любимия си десерт по-често и без угризения.

Дайте оценка:

Тагове: сладолед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче