Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да приготвим хляб по най-старата рецепта в света

Възможно е да го направим у дома и без наличието на каменно огнище

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Хлябът във всичките му най-разнообразни форми е бил и продължава да бъде най-консумираната храна в света. С течение на времето всеки народ е създал свои специфики, ритуали и традиции в правенето му, но всъщност каква е била първата и оригинална рецепта?

През 2018 г. група международни учени откриха доказателства, които предполагат, че най-ранният хляб, приготвян някога, може да бъде датиран отпреди 14 500 години.

По време на експедиция в Йордания те откриват овъглени останки от хляб в каменна камина в селище в североизточните райони на страната.

Анализът на материала в лабораторна среда показа, че всъщност практиката за правене на хляб е много по-древна, отколкото се смяташе до преди това. Откритието доказа, че производството на хляб е съществувало и се е практикувало дори 4 хил. години преди началото на официалното земеделие.

Възстановка на рецептата показва, че древният хляб прилича повече на безквасна плоска питка, направена от брашно, което е микс от диви зърнени култури. В съдържанието са открити ечемик, лимец и овес, както и грудки на сладки картофи, които някога не са били отглеждани в почва, а във вода.

Хлябовете са се пекли в каменни огнища, а вкусът им е наподобявал по всяка вероятност съвременни многозърнести разновидности, но не е бил с чак толкова фина текстура.

Ако решите да приготвите най-старата рецепта за хляб в света у дома, ще получите резултат много близък до оригиналния. Една от малкото разлики е, че преди векове са били ползвани брашна от диви зърнени култури, които днес не съществуват, но пък имат заместители.

Необходими са ви:

  • 1 ч.ч. брашно от покълнала пшеница (може да се замени с дива пшеница или ечемик)
  • 1 ч. ч. сварени и намачкани сладки картофи
  • 1/2 ч.л. сол
  • олио за пържене

Традиционно този хляб се изпичал върху горещите камъни на огнени пещи, но поради отсъствието им от съвременния бит, рецептата e адаптирана да се приготвя на тиган. Някои народи са пекли хлябовете се и на слънце. Точно затова се приготвяли възможно най-тънки, а не като днешните.

  1. Брашното, сладките картофи и солта се смесват в купа. Омесва се нелепкаво тесто.
  2. Ако се налага, се добавя допълнително брашно, докато се стегне.
  3. Тестото се оформя под формата на дънер и се нарязва на няколко парчета. От тях с ръце се правят топки и се сплескват с точилка.
  4. Тиганът се загрява на среден огън, а на дъното се намазва с малко олио.
  5. Хлябовете се пържат един по един по 2-3 минути на страна, докато придобият златист цвят и пухкавост.

Категорични факти кога и как е възникнало правенето на хляб така и не са открити, но археолозите са се натъквали през годините все на любопитни находки, които ни отвеждат далеч назад, чак в неолита.

Още тогава човечеството е разполагало с големи каменни мелници, в които се е обработвало зърното. За да се съхранява то, се появяват житниците, които пък водят след себе си процеса по оформянето на първите древни селища.

Магазини за хляб, които днес наричаме хлебарници, се появяват още в Древен Египет.

Самата дума "хляб" пък се смята, че вероятно идва от готската дума hlaifs. Плод на случайност е откритието, че ферментиралото или втасало тесто за хляб става много по-вкусно. Хиляди години той се е приготвял без тази стъпка. След появата на кваса - смес от вода и брашно, оставена на топло, за да се развие глутенът - първоначалната рецепта се изменя. До научното обяснение на самия процес обаче трябва да изминат още дълги години, а до появата на съвременната мая - още толкова. Тя започва да се ползва чак през втората половина на XIX век и носи следващата голяма технологична промяна при производството на хляб.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче