Е, дочакахме го и тази година. Астрономическото лято настъпва само след два дни, затова си заслужава да се подготвим добре и да го посрещнем подобаващо.
Няма нищо по-хубаво от дългите летни вечери, прекарани навън. Весел смях, звън на чаши и мирис на вкусна храна се разнасят във въздуха, докато слънцето отстъпва място на луната. Защо тези романтични картини, присъщи за този месец, да останат неосъществени, когато имат целия наличен ресурс да се превърнат в приятен спомен?
За да бъде пълно щастието обаче, ние бихме добавили грила като основна звезда на вечерта. Няма нищо друго на света, което да събира с лекота хората около себе си, благодарение на неустоимия аромат, който се разнася от него. Затова днес ще ви дадем няколко разнообразни предложения за шишчета, кебап и други изкусителни месни вкусотии за незабравими топли вечери край грила.
Агнешки шашлик (3-4 порции)
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо от плешка, почистено от мазнината и нарязано на 5 см кубчета
- ½ ч.ч. зехтин
- ½ ч.ч. пресен лимонов сок
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- Щипка кайенски пипер
- 2 средно големи глави лук, нарязани на осминки
- Шепа чери домати
- 2 големи зелени чушки, нарязани на едри парчета
Начин на приготвяне:
- В купа смесете агнешкото със зехтина, лимоновия сок, черния пипер, солта и кайенския пипер. Оставете месото да се маринова в хладилника за около 2-3 часа.
- Нанижете парчетата агнешко на шишове, зеленчуците също. Накрая трябва да получите няколко месни и няколко зеленчукови.
- Изпечете месните шишове на скара за 10-12 мин., като ги обръщате от време на време. На зеленчуковите ще са им нужни не повече от 5 мин.
Тавук шиш кебап (6-8 порции)
Необходими продукти:
- 1 кг обезкостени пилешки гърди
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.ч. кисело мляко
- 3 с.л. растителна мазнина
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- Допълнителни подправки при сервиране: Сумак, риган, червен пипер
Начин на приготвяне:
- Подсушете пилешките гърди с кухненска хартия и ги нарежете на средно големи кубчета.
- На много фино ренде настържете лука и чесъна в купа.
- Прецедете лучената смес през фина цедка, като с помощта на дървена лъжица притиснете пюрето, за да отцедите възможно най-много от сока на зеленчуците.
- Смесете в купа сока от чесъна и лука, киселото мляко, олиото, доматената паста, черният пипер и солта.
- В готовата марината сложете пилешкото и го оставете в хладилника за 4 часа.
- Нанижете месото на дървени шишове, предварително накиснати във вода за 30 мин., поръсете ги леко със сол и ги сложете на скарата.
- Ще бъдат напълно готови след 12 мин., като не забравяйте да ги обръщате.
- Готовите шишове поръсете със сумак, риган и червен пипер по желание.
Марокански кофта кебап от говеждо месо (4-6 порции)
Необходими продукти:
- 1 кг смляно говеждо месо
- 1 голямо яйце
- ½ ч.ч. ситно нарязан кориандър
- 2 и ½ ч.л. морска сол
- 2 ч.л. лук на прах
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. куркума
- ½ ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. кимион
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 с.л. мазнина за грила
- Добавки за поднасяне по желание: някакъв вид плосък хляб, кисело мляко, червен лук, лимон, кориандър, магданоз
Начин на приготвяне:
- В купа смесете всички съставки, без олиото за грила, и омесете добре каймата.
- Разделете сместа на 6 равни части и я оформете като кебап върху метални шишове.
- С помощта на четка намажете готовите шишове, за да ги предпазите от залепване.
- Сложете месните шишове на скарата и ги печете между 12-14 мин., като на 5-6 мин. ги обръщате, за да се изпекат от всички страни.
- Поднесете с плосък хляб, кисело мляко, червен лук, резенчета лимон, магданоз и кориандър.