Баският чийзкейк е сладкиш, който произлиза от Страната на баските - вълшебно място и регион в Европа, намиращ се в западната част на Пиринеите. Нестандартният и вкусен чийзкейк се отличава със своите необичайни визия и вкус, които го правят изключително известен.
Тази негова разновидност се появява в световен мащаб през последните десетилетия, което е относително скоро, в сравнение с някои класически десерти. За първи път баският чийзкейк влиза в менюто на ресторант La Viña в Сан Себастиан - едно от известните кулинарни места в региона.
Десертът е популярен с това, че не е необходима перфектна външност, за да впечатли с вкус. дори напротив. Изгорялата му коричка му придава уникален вид, а текстурата отвътре напомня на кадифе. Рецептата включва крема сирене, захар, яйца и сметана, които, след като се смесят, се изпичат на висока температура.
Не малко кулинарни ентусиасти и шеф готвачи в цял свят започват да създават свои собствени интерпретации на баския чийзкейк. Десертът днес се среща в много ресторанти, като продължава да пленява любителите на сладко.
Необходими продукти:
- Масло, за намазване
- 800 г крема сирене тип "Филаделфия"
- 225 г пудра захар
- 2 с.л. брашно
- 200 г заквасена сметана
- 4 средни яйца
- 2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 240 градуса. Преместете решетката на ниско ниво.
- Намажете с масло форма за торта с падащо дъно с големина 20 см. Постелете я с два листа хартия за печене, като ги поставите на кръст, т.е. късата страна на единия да съвпада с дългата на другия. Дължината им трябва да е достатъчно голяма, за да може краищата да се показват добре от формата.
- Сложете крема сиренето и захарта в голяма купа. Разбийте ги с помощта на миксер, докато захарта се разтопи. Проверете го като разтриете малко от сместа между пръстите си. Ако няма грапави частички в нея, значи е готова.
- Добавете брашното, заквасената сметана, яйцата, ванилията и ¼ ч.л. сол и разбийте отново с миксера до получаването на гладка консистенция.
- Изсипете сместа във формата за торта, след което я ударете няколко пъти в плота, за да изкарате остатъците от въздух.
- Изпечете чийзкейка за 30 мин. Ще познаете, че е готов, когато придобие силен загар и набухне като суфле.
- Оставете го да изстине напълно във формата и чак тогава поднесете.
Съвет: Съхранявайте го в хладилника до два дни.