Кренвиршите с кашкавал на фурна са традиционно българско ястие, което е любимо на много семейства в цялата страна. Ароматът на кренвиршите, съчетани с разтопения кашкавал, създава нещо неустоимо на вкус, което се "унищожава" на секундата и от малки, и от големи. Нека видим как се приготвя то, с каква гарнитура и питиета да го сервираме, а също и какви са алтернативните начини, по които можем да си го измайсторим.
Ще вя трябват три неща:
- 6 бр. кренвирши, обелени
- 6 резенчета кашкавал
- 1 с.л. краве масло, на стайна температура
Как се прави:
- Подходяща тава се намазва с кравето масло по цялото дъно.
- Кренвиршите се обелват и в средата им се прави "джоб", в който се пъха кашкавала.
- Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до разтопяване на кашкавала и се сервират горещи.
Алтернативни варианти:
- Ако искате да замените кренвиршите, можете да използвате всякакъв вид сурово-пушена наденица или различни видове вурстове.
- Вместо кашкавал са подходящи сирена, като гауда, швейцарско или дори синьо сирене.
- Друг вкусен подход е да си направите смес от натрошено сирене, настърган кашкавал и пресни яйца, с която да запълните "джобчето" на кренвиршите.
- За по-атрактивен вид и допълнителна нотка хрупкавост можете да увиете кренвиршите в тънки резени пушен бекон. В този случай се използват клечки за зъби за закрепване на бекона, които след изпичане се изваждат.
Гарнитури и напитки
Традиционната гарнитура за кренвирши с кашкавал на фурна е зеленчукова, за да балансира по-тежкия и мазен вкус на ястието. Други подходящи решения са картофена салата, ориз или пюре от грах. Що се отнася до напитките, тази класика се съчетава най-добре с лека бира, като лагер или пилзнер.