Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Българско, лесно и вкусно: Кренвирши с кашкавал на фурна

Вижте класическата рецепта, както и нейните разновидности

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
25’ Време за готвене
3 Порции
1 Трудност

Кренвиршите с кашкавал на фурна са традиционно българско ястие, което е любимо на много семейства в цялата страна. Ароматът на кренвиршите, съчетани с разтопения кашкавал, създава нещо неустоимо на вкус, което се "унищожава" на секундата и от малки, и от големи. Нека видим как се приготвя то, с каква гарнитура и питиета да го сервираме, а също и какви са алтернативните начини, по които можем да си го измайсторим.

Ще вя трябват три неща:

  • 6 бр. кренвирши, обелени
  • 6 резенчета кашкавал
  • 1 с.л. краве масло, на стайна температура

Снимка: iStock by Getty Images

Как се прави:

  1. Подходяща тава се намазва с кравето масло по цялото дъно.
  2. Кренвиршите се обелват и в средата им се прави "джоб", в който се пъха кашкавала.
  3. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до разтопяване на кашкавала и се сервират горещи.

Алтернативни варианти:

  • Ако искате да замените кренвиршите, можете да използвате всякакъв вид сурово-пушена наденица или различни видове вурстове. 
  • Вместо кашкавал са подходящи сирена, като гауда, швейцарско или дори синьо сирене.
  • Друг вкусен подход е да си направите смес от натрошено сирене, настърган кашкавал и пресни яйца, с която да запълните "джобчето" на кренвиршите.
  • За по-атрактивен вид и допълнителна нотка хрупкавост можете да увиете кренвиршите в тънки резени пушен бекон. В този случай се използват клечки за зъби за закрепване на бекона, които след изпичане се изваждат.

Снимка: iStock by Getty Images

Гарнитури и напитки

Традиционната гарнитура за кренвирши с кашкавал на фурна е зеленчукова, за да балансира по-тежкия и мазен вкус на ястието. Други подходящи решения са картофена салата, ориз или пюре от грах. Що се отнася до напитките, тази класика се съчетава най-добре с лека бира, като лагер или пилзнер.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бира олио наденица вурст картофи яйца краве сирене кашкавал доматено пюре ориз кренвирши грах синьо сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче