Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Десетте най-добри национални кухни в света

От Галина Чолакова Галина Чолакова

Когато става въпрос за избор къде да почиваме, храната и напитките се оказват една изключително важна част от плановете за пътуване. Разбира се, това е субективно и базирано на лични вкусове.

CNN Travel обаче предлага да изберете някои от най-добрите хранителни култури и дестинации по света

САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Много от популярните храни в САЩ произхождат от друга национална кухня. Пицата е италианска, пържените картофи белгийски или холандски. Хамбургери и кренвирши? Вероятно германски. Но в кухните в САЩ те са подобрени, превръщайки се в глобални икони за любителите на храната. Не бива да пренебрегваме и традиционните американски ястия, като например супа от миди, пай с лайм и салата коб. От CNN препоръчват чийзбургер и бисквити с шоколадов чипс, но не и посещението в известните вериги за бързо хранене.

Мексико

Снимка: iStock by Getty Images

Ако трябва да изберете от коя национална кухня да опитвате до края на живота си, би било разумно това да е мексиканската. В нея има от всичко по малко и никога няма да скучаете. Сред енчиладите, такосите и кесадиите ще откриете пикантността на гръцките салати и богатството на индийското къри, топлината на тайландската храна и леките закуски от тапас. Тук на почит са суперхраните - авокадо, домати, лайм, боб и люти чушки са богати на антиоксиданти. Но те нямат здравословен вкус, а вкус на фиеста. Непременно опитайте Моле - сос, приготвен от люти чушки, подправки, шоколад и магически заклинания или Такос ал пастор и Тамалес. Избягвайте Тостадас, не заради друго, а заради невъзможността да бъде консумирано без всичко да се разпадне.

Тайланд

Снимка: iStock by Getty Images

Уличната храна е любимата тайландска атракция за туристите. Прелистете местна готварска книга и ще ви бъде трудно да откриете списък със съставки, който да не е дълъг поне една страница. Комбинацията от толкова много билки и подправки във всяко ястие създава сложни вкусове, които по някакъв начин се съчетават като оркестрова музика. Тайландците съчетават пикантно, кисело, солено, сладко, хрупкаво в едно ястие. С влияния от Китай, Малайзия, Индонезия, Мианмар и кралска кулинарна традиция, тайландската кухня е най-доброто от много светове. Най-вълнуващата част обаче е гостоприемството. Слънце, плаж, обслужване с усмивка и купичка, пълна със som tam - това е прекрасният живот. Не пропускайте Том ям кунг и Масаман къри. Избягвайте Пла сом - тази ферментирала риба, консумирана без готвене, е популярна в някои части на Североизточен Тайланд, но се смята, че причинява рак.

Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуването и храненето в Гърция приличат на оживяла снимка от лъскаво списание, но без фотошоп. Подобно на синьото море и белите сгради, маслините каламата, сиренето фета, пъстрите салати и печените меса са перфектни като от картичка. Тайната на гръцката храна? Зехтинът. Дар от боговете, зехтинът е може би най-големият износ на Гърция, който повлиява начина, по който хората по света мислят за храната и здравословното хранене. Храненето в Гърция е и начин да се запознаете с историята. Една хапка долма или една супа от леща дават представа на живота в Древна Гърция, когато тези рецепти са били създадени. Не пропускайте Спанакопита и гирос, разбира се. Избягвайте Lachanorizo.

Цялата статия можете да прочетете в Trip.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин домати телешка кайма картофи боб авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче