Козунак (като за закуска)

Категория:
Време за приготвяне:
0 минути
от: Диана Иванована 28.04.2017г.

Продукти

4 яйца
1 ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
50 мл. олио
70 гр. масло
1с.л. кора от лимон
2 с.л. сок от лимон
1 пакетче суха мая
100 мл. топла вода
1 ванилия
5 капки есенция ром
локум, стафиди, червена боровинка, ядки
свинска мас за месенето
1кг. брашно

Начин на приготвяне

Захранваме маята, като я изсипем в 100 мл. топла вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавяме млякото, сметаната,олиото, разтопеното масло, сока и кората от лимон,ванилията, и есенцията ром. Разбъркваме ги добре, добавяме втасалата мая и постепенно прибавяме брашното. Замесваме меко тесто, като постоянно омазняваме ръцете си със свинска мас за да не лепне. Оставяме тестото да втаса за 30 мин., след което го премесваме. Добавяме локума,стафидите, боровинките, ядките и оформяме козунака. Намазваме го с разбито яйце, поръсваме го обилно със захар и го печем на 180 градуса за 40 мин.

Коментари