Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 100 мл. прясно мляко
- 150 гр. заквасена сметана
- 50 мл. олио
- 70 гр. масло
- 1с.л. кора от лимон
- 2 с.л. сок от лимон
- 1 пакетче суха мая
- 100 мл. топла вода
- 1 ванилия
- 5 капки есенция ром
- локум, стафиди, червена боровинка, ядки
- свинска мас за месенето
- 1кг. брашно
Начин на приготвяне:
- Захранваме маята, като я изсипем в 100 мл. топла вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.
- Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавяме млякото, сметаната,олиото, разтопеното масло, сока и кората от лимон, ванилията, и есенцията ром. Разбъркваме ги добре, добавяме втасалата мая и постепенно прибавяме брашното.
- Замесваме меко тесто, като постоянно омазняваме ръцете си със свинска мас за да не лепне.
- Оставяме тестото да втаса за 30 мин., след което го премесваме.
- Добавяме локума,стафидите, боровинките, ядките и оформяме козунака.
- Намазваме го с разбито яйце, поръсваме го обилно със захар и го печем на 180 градуса за 40 мин.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО