1 кг тиква, обелена, почистена и нарязана на кубчета
200 г картофи, обелени и нарязани
100 г морков, нарязан на кубчета
2 люти чушки червени, почистени от семките и нарязани на ситно
1 кромид лук, нарязан на дребно
1-2 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
2 домата, обелени и нарязани на кубчета
2 скилидки чесън, счукани
50 г масло
1,7 л телешки или пилешки бульон
1 ч.л. захар
индийско орехче
черен пипер
сол
за гарниране:
гъста сметана
ядки по желание - тиквени семки, орехи
Разтопяваме маслото в тенджера и слагаме кромида и зеления лук да се запържат за 5 минути. Добавяме чесъна, лютите чушки, доматите, картофите и тиквата. Готвим 5 минути, като разбъркваме.
Наливаме бульона, прибавяме захарта и подправяме на вкус с прясно настъргано индийско орехче, черен пипер и сол. След като кипне, намаляваме котлона и варим супата около 30 минути.
Сваляме от котлона, охлаждаме леко и пасираме до гладка консистенция. Връщаме на котлона, колкото да кипне за няколко минути, и подправяме още, ако е необходимо. Поднасяме супата, като полеем порцията с малко сметана и поръсим с натрошени ядки.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност