Ябълков пай

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
30 минути
от: Мария Василева Симована 15.07.2013г.

Продукти

за тестото:
2 яйца,
1 ч.ч. захар,
250 гр. маргарин,
1 бакпулвер,
4 ч.ч. брашно

за плънката:
1 кг ябълки,
1 ч.ч. захар,
сокът на половин лимон,
5 с.л. вода,
1 ч.л. канела,
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

Започваме с плънката, като за целта почистваме ябълките, нарязваме ги на тънки резени и ги посипваме със захарта, лимоновия сок и водата в тенджера и ги слагаме на котлона да поврят 10 минути, отнемаме и оставяме да се охлади. От продуктите замесваме тестото и отделяме 1/3 част от него. По-голямата част разстиламе в тавичка като оформяме стенички, и набождаме тестото на няколко места. Изсипваме вече охладената плънка върху тестото, разпределяме я равномерно и поръсваме с канелата. Завиваме стеничките навътре към центъра на пая. Другата част от тестото разточваме на кора, режем разни фигури или ленти и украсяваме пая. Печем на 170 градуса до желания цвят. Преместваме пая върху поднос и поръсваме с пудра захар.

Коментари