Картофен киш със спанак

Категория: / Зеленчукови
Време за приготвяне:
120 минути
Аватарот: Татяна Михована 01.05.2013г.

Продукти

½ кг картофи
1 връзка спанак
1 стрък зелен лук
½ връзка копър и магданоз
сух магданоз
3 яйца
1 ½ топки моцарела
100-150 мл краве или кокосово мляко
зехтин и гхи (или масло)
сол и черен пипер
1 щипка индийско орехче
50 гр прясно опечени бадеми, без сол

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, нарязват на тънки шайби и се бланшират в подсолена вода за 5 минути. Спанакът и лукът се измиват, нарязват на ивици и се задушават с малко зехтин под капак, докато променят аромата си към сготвено. Подправят се със сол, черен пипер, индийско орехче, сух копър. А извън котлона и с прясната зеленинка. Яйцата се разбиват с малко мляко (краве или кокосово) и нарязаната на кубчета моцарела. Разбъркват се със спанака. Добавят се част от счуканите едро бадеми.

Половината картофени шайби се подреждат на по дъното на намаслена керамична съдинка. А останалите се подреждат в кръг, като стена, по ръба на съдината. Намазват се с гхи. След това се заливат със спаначената смес.

Картофеният киш се пече на 180*С към 30-40 мин. Поднася се топъл, но не веднага с излизането от фурната. Поръсва се с останалите бадеми, непосредствено преди разрязването му.

Коментари