Великденски обреден хляб от рецептите на баба

Категория: / Великден / Тестени
Време за приготвяне:
120 минути
Аватарот: Албена Иванчевана 01.05.2013г.

Продукти

1 пакетче суха мая (7 г)
1 чаша мляко
200 грама масло (или смес масло и мас)
2 яйца
100 г захар
около 5 чаши брашно
2 пакетчета ванилия
захар
масло за намазване
1 сварено боядисано яйце

Начин на приготвяне

Маслото се разтапя, затопля се млякото и се добавя захарта. Бърка се, докато се стопи захарта. Разбиват се яйцата, добавя се млякото и маслото. Изсипва се брашното в тава и се прави кладенче, изсипва се сместа и се забърква тестото.
След като се замеси тестото, се слага в хладилника за през нощта (или най-малко за 3 часа).
Тестото ще се увеличи в хладилника. А и с тесто от хладилника се работи много лесно.

Разделя се тестото на 13 топчици и се разточва с намаслена ръка. Нареждат се една върху друга така получените питки и в средата се слага едно сварено червено яйце. Оставя се да втаса и се пече на 200 градуса. Малко след като се запече, се вади и намазва с един жълтък разбит с малко прясно мляко, ръси се малко сусам и захар.

Правят се 13 парчета за Христос с неговите ученици, освещава се в църквата , първото парче се оставя на Христос, другите се разделят на семейството и се раздават на близките.

Коментари