Торта ”Прага”

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
90 минути
Аватарот: ideizajenite.blogspot.comна 08.02.2013г.

Продукти

Продуктите са за тортена форма с диаметър 23 см

за блатовете:

6 яйца
150 гр. пудра захар
115 гр. брашно
25 гр. какао
40 гр. масло, предварително разтопено и охладено до 30 градуса

за крема:

200 гр. масло
10 гр. какао
1 пакет ванилова захар
1 жълтък
20 мл вода
120 гр. подсладено кондензирано мляко

за глазурата:

60 гр. тъмен шоколад
60 гр. масло

Начин на приготвяне

За блатовете:

Разбиват се жълтъците с част от захарта на водна баня, до побеляване. Прибавя се пресятото брашно с какаото. Отделно се разбиват белтъците с щипка сол в началото и с по - голяма част от захарта до меки върхове. Внимателно се добавят към сместа с шпатула, колкото да се обединят двете смеси. Не бъркайте продължително!
Сместа се изсипва в тортена форма и се пече на 180 градуса до суха клечка. Полученият блат се разрязва на три след изтиване върху решетка.

За крема:

Жълтъкът с водата се разбиват на водна баня при непрекъснато бъркане. Прибавя се кондензираното мляко и се нагрява до хомогенизиране и леко сгъстяване. Моята тортена форма е по - голяма, затова прибавих два жълтъка  и удвоих кондензираното мляко и водата.
Отделно се разбива маслото с ваниловата захар на пухкав крем. Прибавя се и какаото. Към така  разбития крем се добавя изстиналия крем с жълтъците и кондензираното мляко при непрекъснато разбъркване до хомогенизиране на двете смеси.

Сглобяване на тортата:
Изстиналите блатове се сиропират всеки с 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и 1 с.л. коняк или подходящ ликьор. Между тях се маже крема, а отгоре тортата се намазва с желе от кайсии.

За глазурата:

Продуктите се разтопяват се на водна баня и се маже тортата отгоре и отстрани. Това е класическата торта. Аз естествено импровизирах и украсих допълнително.

Коментари