Боза - домашно приготвена

Категория: / Напитки
Време за приготвяне:
0 минути
Аватарот: Me4тaтeлKaна 04.12.2011г.

Продукти

Необходими продукти: вода - 5 л., брашно - 2 ч.ч., захар - 2 ч.ч., закваска (боза) - 1 ч.ч. За закваската: брашно - 1-2 с.л., вода (хладка) - 1 ч.ч., захар - 1 с.л.

Начин на приготвяне

 Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори (бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.

Добави своя рецепта >>

Коментари