Желиран сладкиш с дъх на лято

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Маргарита Димитрована 25.06.2012г.

Продукти

десетина едри кайсии,
2 кофички домашно квасено кисело мляко,
4 с. л. мед,
2 желатина/ по 10 г/,
2 ванилии,
1 каф. л. какао,
300 мл вода,
касис

Начин на приготвяне

Омръзват тежките сладкиши. Обичайно прибягваме към захарта, маслото, сметаната... Този път си рекох, че няма да е така. Дойде лятото! Ами все пак има и други варианти, които са далеч по-леки и здравословни, внасят прохлада в тялото ни и ни карат да се насладим на онова, което през зимата не приготвяме. Даже не ни карат да напълняваме, а напротив - с тях можем дoри да отслабнем. Нека посрещнем истинското лято с желирано още по-истинско кисело мляко, мед и сочни кайсии.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сладкишът се състои от три части- прозрачна, млечна и плодова.
Най-напред разполових кайсиите и ги почистих от костилките. Бланширах ги в посоченото количество кипяща вода. Извадих ги да се отцедят.

1- ви СЛОЙ:
В оцветената вече течност разбърках добре до пълното му разтваряне половината мед / 2 с. л/. Прецедих сока през тензух и в него изсипах 6 г желатин, предварително накиснат в 3 с. л. вода и разтопен на водна баня.
Изсипах подсладения сок на дъното на съдовете, в които вече бях решила , че ще редя десерта. Подредих няколко парчета кайсийки и няколко зрънца от касиса. Оставих го в хладилник за 1 час, което време бе достатъчно за желирането на първия слой.

2- ри СЛОЙ:
Изцедих леко киселото мляко и с помощта на пасатора разбих в него другите 2 с. л. мед и ванилиите. И в него добавих 7 г предварително накиснат в 3 с. л. вода и после разтворен на водна баня желатин. Отделих малка част от бялата смес, която оцветих с какаото в кафяво. Върху желирания сок грижливо разстлах бялата млечна смес, а с какаовата направих две „ пътечки” по дължина на едната форма и купчинки в стъклената/ индивидуална/ форма за крем.
Отново прибрах формите със сместа за желиране за още около 1 час.

3- ти СЛОЙ:
Разбих с пасатора останалите кайсии и в тях по същия начин добавих обработения по познатия ни вече начин останал желатин / 7 г/ . Изсипах плодовата смес върху вече желираната млечна, загладих внимателно с лъжица и оставих сладкиша за още 1 час да се желира напълно.
След 3 часа у дома имаше превъзходен и вкусен десерт, който обърнах върху поднос и чинийка след потапяне набързо на формите в топла вода.

Коментари