Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постен смокинов сладкиш с джинджифил

От Маргарита Димитрова Маргарита Димитрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 ч. чаша захар,
1 ч. ч. вода,
2 с. л. оцет,
1/ 2 ч. ч.олио,
3 с. л. сладко/ мармалад/ от смокини,
2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сода,
1- 2 ванилии,
7- 8 цели смокини от сладко,
Щипка канела или малко повече
Джинджифил - нека да е съвсем мъничко неговото количество, за да няма сладкишът натрапчив вкус;
Пудра захар – за поръсване на сладкиша;
Олио - за намазване на тавата,
Брашно - за поръсване на тавата.
НЯМА ЯЙЦА, НИТО МЛЯКО!

Размивам сладкото /мармалада/ с водата и оцета и към тази смес изсипвам захарта и олиото.

Разбърквам внимателно с дървена лъжица.

Добавям ванилията и постепенно сипвам по малко от брашното, като в него предварително съм смесила содата.

Бъркам и добавям, докато то свърши и се получи гладка смес.
Вземам тавичка, намазвам я леко с олио и я поръсвам с малко брашно.

Изсипвам сместа и леко я заглаждам с лъжицата.

Нарязвам смокините на 6 парченца, които редя върху тестото на разстояние едно от друго.

Сладкиша слагам  във фурната, която предварително  загрявам на 180 градуса.

Печенето продължава на тази температура около 35 минути.

Изваждам ароматния сладкиш и го поръсвам обилно с пудра захар.

Оставям  го да изстине и едва след това го режа.

Препоръка: Можете да добавите и орехи.

Дайте оценка:

Тагове: олио оцет бяла захар ванилия бяло брашно сода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче