1 ч. чаша захар,
1 ч. ч. вода,
2 с. л. оцет,
1/ 2 ч. ч.олио,
3 с. л. сладко/ мармалад/ от смокини,
2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сода,
1- 2 ванилии,
7- 8 цели смокини от сладко,
Щипка канела или малко повече
Джинджифил - нека да е съвсем мъничко неговото количество, за да няма сладкишът натрапчив вкус;
Пудра захар – за поръсване на сладкиша;
Олио - за намазване на тавата,
Брашно - за поръсване на тавата.
НЯМА ЯЙЦА, НИТО МЛЯКО!
Размивам сладкото /мармалада/ с водата и оцета и към тази смес изсипвам захарта и олиото.
Разбърквам внимателно с дървена лъжица.
Добавям ванилията и постепенно сипвам по малко от брашното, като в него предварително съм смесила содата.
Бъркам и добавям, докато то свърши и се получи гладка смес.
Вземам тавичка, намазвам я леко с олио и я поръсвам с малко брашно.
Изсипвам сместа и леко я заглаждам с лъжицата.
Нарязвам смокините на 6 парченца, които редя върху тестото на разстояние едно от друго.
Сладкиша слагам във фурната, която предварително загрявам на 180 градуса.
Печенето продължава на тази температура около 35 минути.
Изваждам ароматния сладкиш и го поръсвам обилно с пудра захар.
Оставям го да изстине и едва след това го режа.
Препоръка: Можете да добавите и орехи.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.