Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За няма и час: Родопска баница

Домочадието ще си оближе пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
30’ Време за готвене
10 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 800 г брашно смес - бяло и царевично
  • 4 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 100 г краве масло
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 300 г краве сирене
  • 1 с.л. сода бикарбонат
  • Чубрица
  • Черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. кафява захар

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Начин на приготвяне:

  1. Половината от кравето масло се разтопява на слаб огън и се налива в една купа заедно с разбитите яйца и зехтина.
  2. Киселото мляко се разбива заедно със содата и се прибавя в купата с яйцата и маслото.
  3. Всичко се разбърква добре и се добавя 1 ч.л. сол и 1 ч.л. кафява захар, чубрица и черен пипер.
  4. Прибавя се брашното с постоянно бъркане, а накрая и предварително натрошеното с вилица краве сирене.
  5. Фурната се загрява на 200 градуса.
  6. В намаслена тава се поръсва малко брашно и отгоре се разстила тестото.
  7. Родопската баница се пече за 30-40 мин. като постоянно се следи да не прегори.
  8. Намазва се с останалата част от кравето масло, което също трябва да се разтопи преди това.
  9. Специалитетът се напръсква с малко лимонада и се завива в пешкир за половин час.
  10. Сервира се с кисело мляко за гарнитура.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло черен пипер чубрица яйца кафява захар сода кисело мляко краве сирене брашно