Необходими продукти:
- 800 г брашно смес - бяло и царевично
- 4 яйца
- 1 кофичка кисело мляко
- 100 г краве масло
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 300 г краве сирене
- 1 с.л. сода бикарбонат
- Чубрица
- Черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- Половината от кравето масло се разтопява на слаб огън и се налива в една купа заедно с разбитите яйца и зехтина.
- Киселото мляко се разбива заедно със содата и се прибавя в купата с яйцата и маслото.
- Всичко се разбърква добре и се добавя 1 ч.л. сол и 1 ч.л. кафява захар, чубрица и черен пипер.
- Прибавя се брашното с постоянно бъркане, а накрая и предварително натрошеното с вилица краве сирене.
- Фурната се загрява на 200 градуса.
- В намаслена тава се поръсва малко брашно и отгоре се разстила тестото.
- Родопската баница се пече за 30-40 мин. като постоянно се следи да не прегори.
- Намазва се с останалата част от кравето масло, което също трябва да се разтопи преди това.
- Специалитетът се напръсква с малко лимонада и се завива в пешкир за половин час.
- Сервира се с кисело мляко за гарнитура.
Да ви е сладко!