Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърза лятна баница от тиквички

Много е лека и вкусна

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Баницата е любимо ястие на всеки българин, но в горещото време тя може да се окаже леко тежка храна. Затова ви предлагаме един по-различен, но не по-малко вкусен вариант. А тове е именно баница от тиквички, вдъхновена от гръцката кухня. Ето и как се приготвя.

 

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Необходими продукти:

  • 500 г тиквички
  • 1 глава кромид лук
  • Гъби (по желание)
  • 2 скилидки чесън, наситнените
  • Мащерка
  • Зехтин
  • 2 ч.ч. брашно, смес от бяло и царевично
  • 80 г настърган пармезан
  • Риган
  • Черен пипер
  • Сол
  • 40 мл вода
  • Зелена салата, за украса
  • Чери домати, за гарнитура
  • Балсамов оцет

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Начин на приготвяне:

  1. Тиквичките се нарязват на тънки колелца с помощта на нож или специално ренде.
  2. Кромидът също се минава през рендето, за да стане на тънки лентички.
  3. Двата зеленчука се слагат в една купа, добавят им се чесънът и мащерката, както и 2 ч.ч. брашно. Вътре се изсипва и настърганият пармезан, малко зехтин и 50 мл вода. Ако използвате и гъби, нарежете ги на тънко и ги сложете при останалите продукти.
  4. Всичко се овкусява със сол, черен пипер и риган и се разбърква добре с лъжица.
  5. Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
  6. В тавичка се постила хартия за печене, която се намазнява със зехтин и се поръсва със сол, черен пипер, малко брашно, още малко моцарела и риган.
  7. Отгоре равномерно се разстилат тиквичките от купата и се повтарят същите подправки като от дъното на тавата.
  8. Ястието се пече за 40 мин. и се изважда. Нарязва се на равни квадратни парчета, като всяко се сервира върху канапе от зелена салата. Чинията се украсява с чери домати. Всяка порция се полива с балсамов оцет.

Да ви е сладко!

Купете рендета, белачки и резачки

Като любители на готвенето изпитваме дълбоко удовлетворение от това, че сме зарадвали любимите хора. Разбираме многобройните аспекти, които са свързани с правилното приготвяне на храната и затова кухненските рендета, белачките и резачките се превръщат в неразделна част от задължителната готварска екипировка.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер мащерка чери домати риган тиквички бяло брашно царевично брашно вода гъби пармезан балсамов оцет кромид лук зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче