Баницата е любимо ястие на всеки българин, но в горещото време тя може да се окаже леко тежка храна. Затова ви предлагаме един по-различен, но не по-малко вкусен вариант. А тове е именно баница от тиквички, вдъхновена от гръцката кухня. Ето и как се приготвя.
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 1 глава кромид лук
- Гъби (по желание)
- 2 скилидки чесън, наситнените
- Мащерка
- Зехтин
- 2 ч.ч. брашно, смес от бяло и царевично
- 80 г настърган пармезан
- Риган
- Черен пипер
- Сол
- 40 мл вода
- Зелена салата, за украса
- Чери домати, за гарнитура
- Балсамов оцет
Начин на приготвяне:
- Тиквичките се нарязват на тънки колелца с помощта на нож или специално ренде.
- Кромидът също се минава през рендето, за да стане на тънки лентички.
- Двата зеленчука се слагат в една купа, добавят им се чесънът и мащерката, както и 2 ч.ч. брашно. Вътре се изсипва и настърганият пармезан, малко зехтин и 50 мл вода. Ако използвате и гъби, нарежете ги на тънко и ги сложете при останалите продукти.
- Всичко се овкусява със сол, черен пипер и риган и се разбърква добре с лъжица.
- Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
- В тавичка се постила хартия за печене, която се намазнява със зехтин и се поръсва със сол, черен пипер, малко брашно, още малко моцарела и риган.
- Отгоре равномерно се разстилат тиквичките от купата и се повтарят същите подправки като от дъното на тавата.
- Ястието се пече за 40 мин. и се изважда. Нарязва се на равни квадратни парчета, като всяко се сервира върху канапе от зелена салата. Чинията се украсява с чери домати. Всяка порция се полива с балсамов оцет.
Да ви е сладко!