Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Баницата е сред най-вкусните ястия със сирене в света

И побеждава една от най-обичаните италиански пици

Българската баница със сирене е на пето място сред десет от най-добрите ястия със сирене в света. Това показва класацията на сайта TasteAtlas, а в оспорваната битка влизат някои от най-популярните рецепти в своята категория.

Последното десето място е отредено на добре познатата и любима на мнозина пица "Куатро формаджи". Традиционно, сирената, които се използват за нея, трябва да включват моцарела и три регионални, зависи в кой район на Италия се намирате. Например те могат да са Горгонзола, Фонтина и Пармиджано-Реджано.

Украинските вареники са на девето място в класацията на сайта. Следват ги италианското тирамису, индийското ястие Шахи панир и гръцкото Саганаки. Българската баница заема петата позиция, като в описанието е посочено кога е традиционно да се консумира, какви съставки съдържа и някои от различните ѝ вариации.

Мястото преди челната тройка заемат полските пироги.

Швейцарското ястие Раклет е поставено на трета позиция. Името му е същото като известния вид местно сирене и е особено популярно в ски курорта Вале и други части на Швейцарските алпи.

Историята за произхода на ясието е родена от случайността. Вечер, планински овчари се събрали около огъня и пекли картофи за вечеря. Оставено близо до него сирене започнало да се разтапя от топлината и попаднало върху картофите. И така се появило познатото в наши дни ястие Раклет.

Грилованото аржентинското сирене Праволета е любимо предястие за местните. В класацията на TasteAtlas то е на крачка от победителя - традиционния бразилски хляб pão de queijo.

Малките нишестени топки са измислени от африканските роби, когато започват да използват остатъците от растението маниока. Нишестето от него или фината бяла прах се правела на топки и се изпичала.

По онова време, естествено, не се слагало сирене, но в края на XIX в., след края на робството, много от недостъпните до този момент храни, станали възможни и за чернокожите бразилци. Така, лека-полека, в нишестените топки започнали да слагат сирене и мляко и се появили познатите и днес pão de queijo.

Гласуването за най-добро ястие става през сайта на TasteAtlas, където всеки потребител може да даде гласа си, след като се регистрира.

Сайтът е известен с това, че публикува често автентични рецепти от различни части на света. Освен това споделя кулинарните критики и препоръки от професионалисти гастрономи. Целата на медията е да скъси дистанцията между изисканата кухня и предпочитанията на туристите.

Дайте оценка:

Тагове: яйца кисело мляко краве сирене сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче