5 с.л. захар
За крем карамела:
1 л прясно мляко
6 яйца
220 г захар
2 ванилии
За блата:
1 яйце
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
100 г брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
Захарта за карамела се разтопява на слаб огън и се бърка постоянно до получаване на светъл карамел. Още горещ, се изсипва във формата, в която ще приготвяте сладкиша.
В отделен съд затопляте млякото за крем карамела и добавяте захарта. Бъркате, докато се стопи захарта напълно. След като млякото изстине, в купа се разбиват яйцата (съвсем за кратко) и към тях се добавя изстиналото мляко. Добавя се ванилията и се разбърква. Готовата смес се изсипва във формата с изстиналия карамел.
В подходяща купа разбивате яйцето със захарта. Добавяте олиото и млякото. Брашното, бакпулверът и какаото се смесват и се прибавят внимателно. Разбива се добре. Кексовата смес се изсипва внимателно върху крем карамела, като се разпределя равномерно по цялата окръжност. Нека не ви притеснява, че и двете смеси са течни (кексовата смес остава на повърхността на формата). Пече се час и петнадесет минути на 175 градуса и задължително на водна баня. След като се изпече, се изчаква да изстине и се прибира в хладилник за поне 12 часа.
Преди сервиране с нож леко се минават стените на формата, за да се отдели блатът и се обръща върху подходяща чиния.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност