400 г настъргана тиква
400 г сметана
3 яйца
170 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
сок от 1/2 портокал
300 г брашно
200 г масло
100 г орехи
пудра захар за поръсване
Тиквата се задушава за 5-6 минути и сокът от нея се изцежда. Разбиват се сметаната и яйцата. Добавя се внимателно 50 г карамелизирана захар. Сокът и настърганата кора на 1/2 портокал се разбъркват с останалите продукти. Прави се орехова паста от орехите, които се смилат заедно със супена лъжица захар.
От брашното, маслото и 100 г захар се омесва меко тесто, което престоява в хладилник за 15 минути. То се разделя на две части. От по-голямата се разточва кора, която се слага в намаслена форма. Дъното и стените трябва да са добре покрити. Основата се надупчва с вилица. Вътре се разпределя равномерно ореховата паста. Върху нея се излива тиквената смес. По-малката част от тестото се разточва на кръг и сладкишът се покрива с него. Пробива се отвор, както е показано на снимката, намазва се с жълтък и се пече при 180 градуса за около 25 минути.
За този сладкиш могат да се използват и по-малки форми.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.