Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тарталети с кайсии

Хрупкава сладост

От Jolie Hduff Jolie Hduff
60’ Подготовка
0’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • Брашно - 200 г
  • Студено масло - 100 г
  • Пудра захар - 3 с. л.
  • 1 жълтък
  • Студена вода - 3 с. л.
  • Бакпулвер - 1 ч. л.
  • Ванилия - 1 бр.


За крема:

  • 4 жълтъка
  • Захар - 50
  • Прясно мляко - 250 мл
  • Царевично нишесте - 30 г
  • Ванилия - 2 бр.


За украса:

  • 3-4 пресни кайсии
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе тестото за тарталетите като в купичка пресеете брашното, пудрата захар и бакпулвера. Нарежете маслото на малки кубчета и добавете и него. Разбъркайте добре с пръсти като претривате маслото с брашното, за да се получат маслени трохи.
  2. Сипете жълтъка, студената вода и ванилията и омесете тестото добре, за да стане на топка. Завийте в домакинско фолио и оставете в хладилник да почине около 30 мин.
  3. През това време пригответе крема като загреете леко млякото в касерола с незалепващо покритие. В купичка разбийте жълтъците и захарта до побеляване. Прибавете нишестето и ванилията. На тънка струйка, с непрекъснато бъркане, сипете млякото при жълтъците.
  4. Върнете сместа отново в касеролата и на слаб огън варете крема до сгъставяне като не спирате да бъркате. Отстранете от огъня и го изсипете върху намокрен с ледена вода метален поднос. Покрийте с домакинско фолио,за да не се получи кора и охладете.
  5. Разделете тестото на 6 или 8 топки, в зависимост колко формички за тарталети имате. Разточете всяка топка с диаметър по голям от този на формичката. Притиснете хубаво тестото към стените и с вилица направете дупчици по дъното, за да не се надигне. Печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
  6. Извадете ги от формичките и охладете на решетка. Напълнете тарталетите с ваниловия крем и ги украсете с кайсии, които първо сте разполовили, а след това с много остър нож сте нарязали на тънки филийки. Поръсете с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар пудра захар ванилия бяло брашно прясно мляко бакпулвер вода царевично нишесте кайсии

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче