Необходими продукти:
За тестото:
- Брашно - 200 г
- Студено масло - 100 г
- Пудра захар - 3 с. л.
- 1 жълтък
- Студена вода - 3 с. л.
- Бакпулвер - 1 ч. л.
- Ванилия - 1 бр.
За крема:
- 4 жълтъка
- Захар - 50
- Прясно мляко - 250 мл
- Царевично нишесте - 30 г
- Ванилия - 2 бр.
За украса:
- 3-4 пресни кайсии
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Пригответе тестото за тарталетите като в купичка пресеете брашното, пудрата захар и бакпулвера. Нарежете маслото на малки кубчета и добавете и него. Разбъркайте добре с пръсти като претривате маслото с брашното, за да се получат маслени трохи.
- Сипете жълтъка, студената вода и ванилията и омесете тестото добре, за да стане на топка. Завийте в домакинско фолио и оставете в хладилник да почине около 30 мин.
- През това време пригответе крема като загреете леко млякото в касерола с незалепващо покритие. В купичка разбийте жълтъците и захарта до побеляване. Прибавете нишестето и ванилията. На тънка струйка, с непрекъснато бъркане, сипете млякото при жълтъците.
- Върнете сместа отново в касеролата и на слаб огън варете крема до сгъставяне като не спирате да бъркате. Отстранете от огъня и го изсипете върху намокрен с ледена вода метален поднос. Покрийте с домакинско фолио,за да не се получи кора и охладете.
- Разделете тестото на 6 или 8 топки, в зависимост колко формички за тарталети имате. Разточете всяка топка с диаметър по голям от този на формичката. Притиснете хубаво тестото към стените и с вилица направете дупчици по дъното, за да не се надигне. Печете в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
- Извадете ги от формичките и охладете на решетка. Напълнете тарталетите с ваниловия крем и ги украсете с кайсии, които първо сте разполовили, а след това с много остър нож сте нарязали на тънки филийки. Поръсете с пудра захар.