Необходими продукти:
- 400 г нетлъста свинска плешка, нарязана на парчета от по 2 см
- 1 супена лъжица зехтин
- ½ супена лъжица сушен риган
- Настърганата кора и сокът от 1 лимон
- ½ ч.л. лют червен пипер
- 100 мл кисело мляко
- 1 малка скилидка чесън, настъргана на ситно
- ½ краставица, нарязана
- 2 червени чушки, почистени от семките и нарязани на едро
- 1 маруля, накъсана на листа
- чили сос, по желание
- затоплени плоски питки, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сложете свинското месо в голяма купа със зехтина, ригана, лимоновата кора, сока от лимона и червения пипер, както и щедра щипка сол. Разбъркайте всичко заедно и оставете свинското да се маринова за 10 минути.
- Смесете киселото мляко, чесъна и краставицата заедно в купа. Овкусете със сол и оставете настрана.
- Загрейте скарата/грил тигана до висока степен.
- Нанижете маринованото свинско и чушките на четири метални шишчета, като редувате месото и чушките.
- Печете шишчетата за 3-4 минути от всяка страна, или докато станат златисто кафяви.
- Сервирайте със зелената салата, соса от кисело мляко и краставици, чили соса и затоплените плоски хлебчета.