За блата:
1 ч. ч. захар,
1 ч. ч. вода,
1/ 2 ч. ч. олио,
5 с. л. какао,
2 ванилии,
2 ч. ч. брашно, щипка сол,
1 бакпулвер, олио- за намазване на тавата,
брашно - за поръсване на тавата;
За сироп:
4 с. л. захар / отново можете да я замените с кафява/,
1 с. л. вода;
За ароматизиране:
30 мл амаро;
За крема:
300 мл оризово мляко,
4 с. л. захар / може да се замени и с кафява/,
1/ 2 пакетче нишесте /пудинг/ „Банан”,
2/3 от един банан
За подложка на шоколадовата глазура:
банан
За шоколадова глазура:
100 г натурален шоколад
1- 2 с. л. олио
малко оризово мляко
За крокан:
50 г орехи
4 с.л. захар
1 с. л вода
Блат:
С дървена лъжица разбърквам захарта с водата и олиото.
Отново при непрекъснато разбъркване добавям ванилията и какаото.
Размесвам бакпулвера с брашното и добавям от сухата смес постепенно. Разбърквам добре докато брашното се поеме напълно.
Намазвам тавата, в която ще пека блата, с олио, а след това я поръсвам с малко брашно.
Изпичам блата в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 30 минути.
Изваждам го и го оставям да се охлади.
Приготвям сиропа като сваря захарта с водата.
Изрязвам форми от блата с формата на кръг.
Сиропирам ги вече студени с топъл сироп.
Ароматизирам с амаро, но задължително с пулверизатор, за да стане равномерно.
Нарязвам блата на порции - кръгчета, квадрати, правоъгълници, ромбове… .
Всяка една фигурка поливам /но не изцяло/ с топъл бананов крем, който съм сварила от оризовото мляко, подсладено с посоченото количество захар и половината пакетче бананов пудинг. След неговото охлаждане /при често разбъркване/ пасирам посоченото количество банан и го смесвам с него.
Върху крема поставяме бананово кръгче, което частично заливам с шоколадова глазура, а нея приготвям като разтопявам на водна баня шоколада с олиото и малко от оризовото мляко, за да се получи по-светъл цвят.
Най-отгоре декорирам с крокан, а него получавам като карамелизирам захар и в нея слагам целите орехови ядки. Разбърквам добре и изсипвам върху намазано с олио фолио за печене или пекарска хартия.
След като напълно изстине кроканът, вземам дървено чукче и го начуквам на парченца.
С крокана поръсвам едва преди сервирането, защото ако той стои в продължение на часове, ще започне да се разтопява и няма да има същия ефект, който прави десерта красив и апетитен.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност