Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадина с бананов полъх

От Маргарита Димитрова Маргарита Димитрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За блата:
1 ч. ч. захар,
1 ч. ч. вода,
1/ 2 ч. ч. олио,
5 с. л. какао,
2 ванилии,
2 ч. ч. брашно, щипка сол,
1 бакпулвер, олио- за намазване на тавата,
брашно - за поръсване на тавата;

За сироп:
4 с. л. захар / отново можете да я замените с кафява/,
1 с. л. вода;
За ароматизиране:
30 мл амаро;

За крема:
300 мл оризово мляко,
4 с. л. захар / може да се замени и с кафява/,
1/ 2 пакетче нишесте /пудинг/ „Банан”,
2/3 от един банан

За подложка на шоколадовата глазура:
банан

За шоколадова глазура:

100 г натурален шоколад
1- 2 с. л. олио
малко оризово мляко

За крокан:

50 г орехи
4 с.л. захар
1 с. л вода

Блат:

С дървена лъжица разбърквам захарта с водата и олиото.

Отново при непрекъснато разбъркване добавям ванилията и какаото.

Размесвам бакпулвера с брашното и добавям от сухата смес постепенно. Разбърквам добре  докато брашното се поеме напълно.

Намазвам тавата, в която ще пека блата, с олио, а след това я поръсвам с малко брашно.

Изпичам блата в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 30 минути.

Изваждам го и го оставям да се охлади.

Приготвям сиропа като сваря захарта с водата.

Изрязвам форми от блата с формата на кръг.

Сиропирам ги  вече студени  с топъл сироп.

Ароматизирам с амаро, но задължително с пулверизатор, за да  стане  равномерно.

Нарязвам блата на порции - кръгчета, квадрати, правоъгълници, ромбове… .

Всяка една фигурка поливам /но не изцяло/ с топъл бананов крем, който съм сварила от оризовото мляко, подсладено с посоченото количество захар и половината пакетче бананов пудинг. След неговото охлаждане /при често разбъркване/ пасирам посоченото количество банан и го смесвам с него.

Върху крема  поставяме бананово кръгче, което частично заливам с шоколадова глазура, а нея приготвям като разтопявам на водна баня шоколада с олиото и малко от оризовото мляко, за да се получи по-светъл цвят.

Най-отгоре декорирам с крокан, а него получавам като карамелизирам захар и в нея слагам целите орехови ядки. Разбърквам добре и изсипвам върху намазано с олио фолио за печене или пекарска хартия.

След като напълно изстине кроканът, вземам дървено чукче  и го начуквам на парченца.

С крокана поръсвам едва преди сервирането, защото ако той стои в продължение на часове,  ще започне да се разтопява и няма да има същия ефект, който прави десерта красив и апетитен.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио бяла захар какао бяло брашно вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче