Необходими продукти:
- Около 1 л. горещ пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с.л. зехтин
- 3 с.л. масло
- 1 средно голяма глава шалот, нарязана на ситно
- 1 и ½ ч.л. арборио
- ½ ч.ч. сух вермут или бяло вино
- ¼ ч.ч. настърган пармезан
- 1 с.л. пресен магданоз, наситнен
- Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете на котлона бульона в подходящ съд. Загрейте го, след което намалете температурата, така че да я поддържате висока, но без да ври.
- В голяма тенджера, за предпочитане с дебело дъно, загрейте олиото и 1 с.л. масло на среден огън. Когато се разтопи, добавете нарязания шалот и го запържете, докато стане прозрачен.
- Сипете ориза при лука и го разбъркайте енергично с дървена лъжица, така че зърната да се покрият с разтопеното масло и олиото. Запържете го за около минута. Трябва да усетите ядков аромат и да видите, че оризът покафенява.
- Сложете виното, като разбърквате от време на време до пълното му абсорбиране.
- Добавете черпак горещ бульон към ориза и повторете метода с разбъркването. Когато бъде попит почти изцяло от ориза, тогава прибавете още течност.
- Продължете с това действие около 20 мин., или докато забележите, че зърната омекват, но са алденте, т.е. все още са цели, но не са се разварили.
- Накрая разбъркайте в ориза останалите две супени лъжици масло, както пармезана и магданоза. Подправете с черен пипер и сол на вкус.
- Поднесете ризотото топло.