Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ризото

Една базисна рецепта за любимото италианско ястие

10’ Подготовка
20’ Време за готвене
3 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Около 1 л. горещ пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 с.л. масло
  • 1 средно голяма глава шалот, нарязана на ситно
  • 1 и ½ ч.л. арборио
  • ½ ч.ч. сух вермут или бяло вино
  • ¼ ч.ч. настърган пармезан
  • 1 с.л. пресен магданоз, наситнен
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сложете на котлона бульона в подходящ съд. Загрейте го, след което намалете температурата, така че да я поддържате висока, но без да ври.
  2. В голяма тенджера, за предпочитане с дебело дъно, загрейте олиото и 1 с.л. масло на среден огън. Когато се разтопи, добавете нарязания шалот и го запържете, докато стане прозрачен.
  3. Сипете ориза при лука и го разбъркайте енергично с дървена лъжица, така че зърната да се покрият с разтопеното масло и олиото. Запържете го за около минута. Трябва да усетите ядков аромат и да видите, че оризът покафенява.
  4. Сложете виното, като разбърквате от време на време до пълното му абсорбиране.
  5. Добавете черпак горещ бульон към ориза и повторете метода с разбъркването. Когато бъде попит почти изцяло от ориза, тогава прибавете още течност.
  6. Продължете с това действие около 20 мин., или докато забележите, че зърната омекват, но са алденте, т.е. все още са цели, но не са се разварили.
  7. Накрая разбъркайте в ориза останалите две супени лъжици масло, както пармезана и магданоза. Подправете с черен пипер и сол на вкус.
  8. Поднесете ризотото топло.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло черен пипер лук пресен магданоз бульон ориз пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче