Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 400 мл
Мая - 1 кубче
Яйца - 3 бр.
Масло - 60 г
Oлио - 2 суп.лъж.
Захар - 1 ч.лъж.
Сол - 1 суп.лъж.
Оцет - 1 суп.лъж.
Кисело мляко - 1 ч.лъж.
Маята се разтваря в затопленото мляко. Добавят се 1 ч.лъж. захар и брашно до гъста кашичка, която трябва да втаса за 30 мин. Олиото, солта, оцетът, две от яйцата и един белтък се разбъркват с шупналата смес. С останалото брашно се омесва меко тесто, което се покрива с фолио и престоява около 40 мин. Втасалото тесто се разделя на 5 части, които се разточват на правоъгълници. Четири от тях се намазват с размекнатото масло, нареждат се един върху друг и петият покрива всички. Изрязват се ленти, широки около 4 см и се подреждат в намаслена тава според фантазията на всеки кулинар. Ако остане от тестото, с него се правят допълнително малки питки и се запълва свободното място между лентите. Намазва се с един жълтък, разбъркан с една чаена лъжичка кисело мляко. Питката трябва да втаса за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 мин.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.