Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 400 мл
Мая - 1 кубче
Яйца - 3 бр.
Масло - 60 г
Oлио - 2 суп.лъж.
Захар - 1 ч.лъж.
Сол - 1 суп.лъж.
Оцет - 1 суп.лъж.
Кисело мляко - 1 ч.лъж.

Маята се разтваря в затопленото мляко. Добавят се 1 ч.лъж. захар и брашно до гъста кашичка, която трябва да втаса за 30 мин. Олиото, солта, оцетът, две от яйцата и един белтък се разбъркват с шупналата смес. С останалото брашно се омесва меко тесто, което се покрива с фолио и престоява около 40 мин. Втасалото тесто се разделя на 5 части, които се разточват на правоъгълници. Четири от тях се намазват с размекнатото масло, нареждат се един върху друг и петият покрива всички. Изрязват се ленти, широки около 4 см и се подреждат в намаслена тава според фантазията на всеки кулинар. Ако остане от тестото, с него се правят допълнително малки питки и се запълва свободното място между лентите. Намазва се с един жълтък, разбъркан с една чаена лъжичка кисело мляко. Питката трябва да втаса за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 мин.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио оцет яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче