Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печено пиле с картофи и копър

Класическо и много вкусно

15’ Подготовка
180’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 малка връзка копър
  • 50 г масло на стайна температура
  • 1 голяма скилидка чесън, намачкана
  • 1 цяло пиле, около 1.65-1.8 кг
  • 1 малък лимон, разполовен
  • 800 г червени картофи, обелени и нарязани на парчета от по 2 см
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Отрежете дръжките на копъра и нарежете на едро само листната му част. Отделете малка част от тях за гарниране, а останалата смесете с маслото и чесъна.
  3. Внимателно разнесете овкусеното масло под кожата на пилето и върху нея. Подправете с черен пипер и сол.
  4. Сложете пилето в голяма тава за печене и изстискайте половинките лимон, след което ги сложете в кухината му, заедно с дръжките от копъра.
  5. Печете месото първоначално за 20 мин., намалете фурната на 180 градуса. Разпределете картофите в тавата при пилето, поръсете ги със зехтина и ги подправете с малко сол.
  6. Объркайте картофите така, че да се покрият с мазнината от пилето.
  7. Печете за още час, като от време на време разбърквате картофите, за да хванат златист загар.
  8. Поръсете със заделеня копър и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън сол черен пипер пиле пресен копър лимон картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче