Необходими продукти:
- 1 малка връзка копър
- 50 г масло на стайна температура
- 1 голяма скилидка чесън, намачкана
- 1 цяло пиле, около 1.65-1.8 кг
- 1 малък лимон, разполовен
- 800 г червени картофи, обелени и нарязани на парчета от по 2 см
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Отрежете дръжките на копъра и нарежете на едро само листната му част. Отделете малка част от тях за гарниране, а останалата смесете с маслото и чесъна.
- Внимателно разнесете овкусеното масло под кожата на пилето и върху нея. Подправете с черен пипер и сол.
- Сложете пилето в голяма тава за печене и изстискайте половинките лимон, след което ги сложете в кухината му, заедно с дръжките от копъра.
- Печете месото първоначално за 20 мин., намалете фурната на 180 градуса. Разпределете картофите в тавата при пилето, поръсете ги със зехтина и ги подправете с малко сол.
- Объркайте картофите така, че да се покрият с мазнината от пилето.
- Печете за още час, като от време на време разбърквате картофите, за да хванат златист загар.
- Поръсете със заделеня копър и поднесете.