Пастициото е уж италианска рецепта, но го приготвят и гърците и то по техен си начин. В първия момент ще ви заприлича на мусака, когато обаче се вгледате, ще видите, че зеленчуците са заменени с макарони.
Ето и как да си приготвите тази интересна алтернатива.
Необходими продукти:
- зехтин
- 2 глави лук, наситнен
- 2 с.л. кафява захар
- прясна мащерка, наситнена
- 1 скилидка чесън, наситнена
- 2 с.л. доматено пюре
- 750 г телешка кайма
- 100 г червено вино
- 100 г домати на кубчета от консерва
- 2 бр. дафинов лист
- канела на прах
- 2 кубчета телешки бульон
- сос бешамел
- 300 г паста
- 2 яйца
- 200 г краве сирене
- връзка магданоз
- настъргано твърдо сирене (моцарела или друго)
Начин на приготвяне:
- Сложете дълбок тиган на силен огън и добавете 2 с.л. зехтин. Докато мазнината се загрява, нарежете две глави лук.
- Сложете лука да се запържи и добавете 2 с.л. захар, прясна мащерка и сотирайте всичко това, докато лукът се карамелизира. Добавете ситно накълцаната скилидка чесън.
- Сложете 2 с.л. доматено пюре и сотирайте за поне 2 мин. То ще помогне на телешкото да стане по-ароматно, затова не бързайте с тази стъпка - нека пюрето се сотира хубаво.
- Идва ред на телешката кайма. Добавете 750 г от нея в тигана и я намачкайте добре с дървена лъжица. Намалете огъня и оставете месото да се готви около 45 мин.
- Добавете 100 мл червено вино и го оставете да се изпари.
- Изсипете 100 г домати от консерва, две щипки мляна канела, две кубчета телешки бульон и двата дафинови листа. Разбъркайте и пържете на ниска температура за около 15 мин. Целта е течността от каймата напълно да се изпари. Махнете дафиновите листа и отстранете тигана от котлона.
- Пригответе си бешамела. Ако не знаете как се прави, ето подробни инструкции за класическия метод на приготвянето му.
- В една тава изсипете 300 г сварена паста по ваш избор и я овкусете с 300 мл зехтин.
- Чукнете две яйца отгоре и не ги разбърквайте с пастата.
- Натрошете 200 г краве сирене.
- Поръсете с наситнена прясна мащерка.
- Наситнете половин връзка магданоз и я прибавете към останалите продукти. Размесете всичко с ръце, но не и с кухненски прибори, за да не накъсате пастата.
- Прибавете останалата връзка наситнен магданоз към сместа с каймата в тигана и разбъркайте. Добавете един черпак от бешамела и пак разбъркайте, за да се слепне добре всичко.
- Нанесете каймата като отделен слой върху пастата в тавата, изсипете останалия бешамел на нов слой и с помощта на плоска дървена лъжица го загладете, за да стане равен слой.
- Поръсете с настъргано твърдо сирене и изпечете в загрята на 130 градуса фурна с включен вентилатор. На ястието му трябват около 45 мин., за да стане бешамелът златистокафяв.
- При сервиране нарежете пастициото на правоъгълници и поръсете всяка порция с прясна мащерка и я полейте със зехтин.