Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пастицио по гръцки

Пригответе си една хубава мусака, но без картофи

5’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
3 Трудност

Пастициото е уж италианска рецепта, но го приготвят и гърците и то по техен си начин. В първия момент ще ви заприлича на мусака, когато обаче се вгледате, ще видите, че зеленчуците са заменени с макарони.

Ето и как да си приготвите тази интересна алтернатива.

Необходими продукти:

  • зехтин
  • 2 глави лук, наситнен
  • 2 с.л. кафява захар
  • прясна мащерка, наситнена
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 750 г телешка кайма
  • 100 г червено вино
  • 100 г домати на кубчета от консерва
  • 2 бр. дафинов лист
  • канела на прах
  • 2 кубчета телешки бульон
  • сос бешамел
  • 300 г паста
  • 2 яйца
  • 200 г краве сирене
  • връзка магданоз
  • настъргано твърдо сирене (моцарела или друго)

Начин на приготвяне:

  1. Сложете дълбок тиган на силен огън и добавете 2 с.л. зехтин. Докато мазнината се загрява, нарежете две глави лук.
  2. Сложете лука да се запържи и добавете 2 с.л. захар, прясна мащерка и сотирайте всичко това, докато лукът се карамелизира. Добавете ситно накълцаната скилидка чесън.
  3. Сложете 2 с.л. доматено пюре и сотирайте за поне 2 мин. То ще помогне на телешкото да стане по-ароматно, затова не бързайте с тази стъпка - нека пюрето се сотира хубаво.
  4. Идва ред на телешката кайма. Добавете 750 г от нея в тигана и я намачкайте добре с дървена лъжица. Намалете огъня и оставете месото да се готви около 45 мин.
  5. Добавете 100 мл червено вино и го оставете да се изпари.
  6. Изсипете 100 г домати от консерва, две щипки мляна канела, две кубчета телешки бульон и двата дафинови листа. Разбъркайте и пържете на ниска температура за около 15 мин. Целта е течността от каймата напълно да се изпари. Махнете дафиновите листа и отстранете тигана от котлона.
  7. Пригответе си бешамела. Ако не знаете как се прави, ето подробни инструкции за класическия метод на приготвянето му.
  8. В една тава изсипете 300 г сварена паста по ваш избор и я овкусете с 300 мл зехтин.
  9. Чукнете две яйца отгоре и не ги разбърквайте с пастата.
  10. Натрошете 200 г краве сирене.
  11. Поръсете с наситнена прясна мащерка.
  12. Наситнете половин връзка магданоз и я прибавете към останалите продукти. Размесете всичко с ръце, но не и с кухненски прибори, за да не накъсате пастата.
  13. Прибавете останалата връзка наситнен магданоз към сместа с каймата в тигана и разбъркайте. Добавете един черпак от бешамела и пак разбъркайте, за да се слепне добре всичко.
  14. Нанесете каймата като отделен слой върху пастата в тавата, изсипете останалия бешамел на нов слой и с помощта на плоска дървена лъжица го загладете, за да стане равен слой.
  15. Поръсете с настъргано твърдо сирене и изпечете в загрята на 130 градуса фурна с включен вентилатор. На ястието му трябват около 45 мин., за да стане бешамелът златистокафяв.
  16. При сервиране нарежете пастициото на правоъгълници и поръсете всяка порция с прясна мащерка и я полейте със зехтин.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън мащерка дафинов лист червено вино лук домати магданоз телешка кайма телешки бульон яйца кафява захар канела паста краве сирене доматено пюре моцарела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче