Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Не изхвърляйте стария хляб. Направете си хлебно пюре

Насладете се на аромата на карамфил и масло

5’ Подготовка
10’ Време за готвене
5 Порции
0 Трудност

Ако ви се случи да ви остане стар хляб, можете да го изсушите и да го използвате за много цели. От него се получава идеална галета, различни видове сладкиши, а също и както рибарите знаят отлично, той е идеална основа за захранка при риболов. Тук обаче ще разгледаме малко по-нестандартно приложение на стария хляб, а именно - как се прави ароматно хлебно пюре. То е отлично за гарниране на печени меса, както и за самостоятелна консумация под формата на разядка.

Необходими продукти:

  • 40 г прясно мляко
  • 200 г сметана 35%
  • 3 стръкчета карамфил
  • Дафинов лист - 1-2 бр.
  • 150 г стар хляб, натрошен
  • 1 щипка индийско орехче
  • Сол
  • Черен пипер
  • 2 с.л. масло

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера на умерен огън добавете млякото, сметаната, карамфила и дафиновия лист. След като сместа заври, свалете съда от котлона.
  2. Покрийте тенджерата с капак за 15 минути, така че млякото да поеме добре аромата на карамфила и дафиновия лист. Когато изтече времето, извадете ги от течността.
  3. Сложете съда обратно на котлона на слаб огън и добавете настъргания хляб.
  4. Задушете ястието и бъркайте 2-3 минути, докато сосът се сгъсти.
  5. Добавете индийското орехче, солта, черния пипер и разбъркайте.
  6. Добавете в кашата 1 с.л. масло и го смесете, докато се разтопи.
  7. След това добавете още една супена лъжица масло и я накъсайте на малки парченца с помощта на шпатула или дървена лъжица.
  8. Сервирайте с допълнително индийско орехче.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер дафинов лист карамфил заквасена сметана индийско орехче хляб галета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче