Ако ви се случи да ви остане стар хляб, можете да го изсушите и да го използвате за много цели. От него се получава идеална галета, различни видове сладкиши, а също и както рибарите знаят отлично, той е идеална основа за захранка при риболов. Тук обаче ще разгледаме малко по-нестандартно приложение на стария хляб, а именно - как се прави ароматно хлебно пюре. То е отлично за гарниране на печени меса, както и за самостоятелна консумация под формата на разядка.
Необходими продукти:
- 40 г прясно мляко
- 200 г сметана 35%
- 3 стръкчета карамфил
- Дафинов лист - 1-2 бр.
- 150 г стар хляб, натрошен
- 1 щипка индийско орехче
- Сол
- Черен пипер
- 2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
- В тенджера на умерен огън добавете млякото, сметаната, карамфила и дафиновия лист. След като сместа заври, свалете съда от котлона.
- Покрийте тенджерата с капак за 15 минути, така че млякото да поеме добре аромата на карамфила и дафиновия лист. Когато изтече времето, извадете ги от течността.
- Сложете съда обратно на котлона на слаб огън и добавете настъргания хляб.
- Задушете ястието и бъркайте 2-3 минути, докато сосът се сгъсти.
- Добавете индийското орехче, солта, черния пипер и разбъркайте.
- Добавете в кашата 1 с.л. масло и го смесете, докато се разтопи.
- След това добавете още една супена лъжица масло и я накъсайте на малки парченца с помощта на шпатула или дървена лъжица.
- Сервирайте с допълнително индийско орехче.