Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За карамела:
120 г захар
2 с.л. вода

За крема :
250 г захар (1ч.ч.)
6-7 яйца (размер М)
800 мл прясно мляко
3 пак. ванилия

Предварително се намират подходящи съдове за направата на крем карамел (трябва да бъдат устойчиви на топлинна обработка и е за предпочитане да са с по-малък размер).

Първо се приготвя карамела. Прибавя се захарта заедно с водата в подходящ съд (напр. джезве) и се разбърква. След това се поставя на котлона на умерено висока температура (по време на процеса не се разбърква), докато сместа придобие златисто-кехлибарен цвят (при мен това се получи за около 5 мин.). Сваля се от котлона и непосредствено след това се прибавя по една супена лъжица от сместа на дъното на формичките.

Следва приготвянето на крема. В по-дълбок съд от метален произход (подлага се на топлинна обработка) се прибавят яйцата със захарта. Разбиват се колко да се смесят (не трябва да се образува бяла пяна на повърхността). След това в сместа се прибавя прясно мляко и се поставя на котлона, докато захарта се разтопи напълно с помощта на леко разбъркване (за около 5 мин.). Прибавя се ванилията и сместа се прецежда. Получената смес се разлива по съдове, които предварително са наредени в по-дълбока тава. Налива се топла вода (не трябва да бъде прекалено гореща) в тавата до средата на съдовете, в които е сместа и се пече на предварително загрята фурна на 160°С с включен горен и долен реотан без вентилатор. По време на печене се следи водата да не заври (защото ще стане крема на шупли което не е желателно). Ако заври водата в тавата, се долива топла вода. Пече се 60 минути или докато на крема се получи кафява коричка отгоре. Приятен апетит с един от любимите десерти на почти всеки един човек.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче