Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 2 л вода
- 2 дафинови листа
- 1 скилидка чесън
- мащерка, прясна
- 2 с.л. зеленчуков бульон
- зехтин
- 2 моркова
- 2 стръка целина
- 1 глава лук
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. лют червен пипер
- черен пипер
- мащерка
Начин на приготвяне:
- Поставете една тенджера с вода на силен огън и я оставете да се загрее добре.
- Разфасовайте пилето и го прехвърлете в съда.
- Добавете дафиновите листа, чесъна, мащерката и зеленчуковия бульон, намалете котлона и оставете всичко да къкри за 1 час.
- Махнете тенджерата от печката и я оставете настрана, така че пилето да се охлади в бульона.
- Прецедете го, оставете го настрана и не изхвърляйте течността.
- Върнете тенджерата върху котлона на силен огън, добавете 2 с.л. зехтин и оставете мазнината да се загрее добре.
- Лукът и целината се нарязват на едро и се добавят вътре.
- Нарежете морковите на ситно, добавете ги към останалите зеленчуци и ги задушете за 1-2 мин.
- Сложете доматеното пюре и разбъркайте с дървена лъжица.
- Добавете люспите чили заедно със заделения пилешки бульон, покрийте тенджерата с капак, намалете котлона и оставете супата да се вари за около 10 минути.
- Отстранете кожата от пилето, накъсайте месото, добавете го в тенджерата и разбъркайте.
- Свалете съда от огъня и разпределете супата в чинии.
- Полейте със зехтин, поръсете с прясно смлян черен пипер, мащерка и люспи чили и сервирайте с начупен пресен хляб.