Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Адана кебап и ориенталският вкус, скрит в него

Традиционно се прави от агнешка кайма, прилепена към шиш и изпечена на дървени въглища

Адана кебапът носи името си от турския град Адана, откъдето се смята и че произхожда.Традиционно се прави от агнешка кайма, прилепена към шиш и изпечена на дървени въглища.

В различните градове и региони на страната продължава да има спор колко точно трябва да е пикантен този кебап, но за вида на месото всички са единодушни.

Подправено с лук, чесън, кимион, сумак и лют червен пипер на люспи, агнешкото се сервира върху топъл хляб, който се напоява с вкусните сокове от мазнината му. Към него се сервира гарнитура от печени домати, чушки, нарязан пресен магданоз и лук. Не толкова традиционно, но също толкова вкусно би било, ако адана кебапът се сложи върху канапе от орзи басмати или кус-кус с билки.

Необходими продукти:

  • 450 г смляно агнешко месо
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 и ½ ч.л. смлян кимион
  • 1 и ½ ч.л. сумак
  • ½ ч.л. сол
  • Щипка черен пипер
  • Щипка лют червен пипер на люспи
  • 2 с.л. ледена вода

За сервиране:

  • Арабска питка или друг вид плосък хляб
  • Маруля
  • Червен лук, нарязан на полумесеци
  • Пресен магданоз
  • Чери домати, нарязани на половинки
  • Краставица, нарязана на четвъртинки

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете каймата, лука и чесъна с по една ч.л. от сумака и кимиона, солта, щипките черен и червен лют пипер и ледената вода. Омесете каймата добре, след което я приберете в хладилника, където трябва да престои поне 30 мин.
  2. Накиснете за известно време 4 бр. шишчетата, ако са дървени. Разпределете по равно каймата върху всяко, така че да се получи формата на кебапче, но на клечка.
  3. Загрейте грил тиган на средна към висока температура. В купичка комбинирайте по половин чаена лъжичка от подправките сумак и кимион.
  4. Изпечете адана кебапите от всички страни за общо 12 мин. Поръсете с подправките, докато са още в грил тигана.
  5. Сервирайте ги заедно с пресните зеленчуци, които може да сложите на порции във всяка чиния или да ги поднесете в отделна. Затоплете хляба и се наслаждавайте на невероятния ориенталски вкус.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер сумак маруля лук краставици чери домати кайма агнешко кимион тортила питки лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче