Адана кебапът носи името си от турския град Адана, откъдето се смята и че произхожда.Традиционно се прави от агнешка кайма, прилепена към шиш и изпечена на дървени въглища.
В различните градове и региони на страната продължава да има спор колко точно трябва да е пикантен този кебап, но за вида на месото всички са единодушни.
Подправено с лук, чесън, кимион, сумак и лют червен пипер на люспи, агнешкото се сервира върху топъл хляб, който се напоява с вкусните сокове от мазнината му. Към него се сервира гарнитура от печени домати, чушки, нарязан пресен магданоз и лук. Не толкова традиционно, но също толкова вкусно би било, ако адана кебапът се сложи върху канапе от орзи басмати или кус-кус с билки.
Необходими продукти:
- 450 г смляно агнешко месо
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 и ½ ч.л. смлян кимион
- 1 и ½ ч.л. сумак
- ½ ч.л. сол
- Щипка черен пипер
- Щипка лют червен пипер на люспи
- 2 с.л. ледена вода
За сервиране:
- Арабска питка или друг вид плосък хляб
- Маруля
- Червен лук, нарязан на полумесеци
- Пресен магданоз
- Чери домати, нарязани на половинки
- Краставица, нарязана на четвъртинки
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете каймата, лука и чесъна с по една ч.л. от сумака и кимиона, солта, щипките черен и червен лют пипер и ледената вода. Омесете каймата добре, след което я приберете в хладилника, където трябва да престои поне 30 мин.
- Накиснете за известно време 4 бр. шишчетата, ако са дървени. Разпределете по равно каймата върху всяко, така че да се получи формата на кебапче, но на клечка.
- Загрейте грил тиган на средна към висока температура. В купичка комбинирайте по половин чаена лъжичка от подправките сумак и кимион.
- Изпечете адана кебапите от всички страни за общо 12 мин. Поръсете с подправките, докато са още в грил тигана.
- Сервирайте ги заедно с пресните зеленчуци, които може да сложите на порции във всяка чиния или да ги поднесете в отделна. Затоплете хляба и се наслаждавайте на невероятния ориенталски вкус.