Да си приготвите кесадия в еърфрайър е бързо, лесно и много удобно. Може да се насладите на идеално хрупкави и златисти тортили отвън, с чудесно разтапящо се сирене отвътре, при това само за минути.
Спазвайте рецептата, която ще ви предложим, или ги направете по свой вкус и сложете в тях любимите си продукти.
Кесадията е подходяща за обяд и бърза вечеря през седмицата, а защо не и за през уикенда, когато нямате желание да изкарвате дълго време в кухнята. Пригответе ги дори за любимите филмови вечери, вместо да поднасяте опаковани вредни храни.
Еърфрайърът е много удобен за повода, тъй като от вас се изискват по-малко усилия и най-вече никакво време над котлона (буквално). Всичко, което трябва да направите е да напълните кесадиите и да ги сложите в уреда. След няколко минути ще имате хрупкав финален резултат, радващ небцето ви.
Каква плънка да използвате
Кесадията е мексиканска храна, която обикновено се приготвя само със сирене. С времето обаче се появяват много нейни разновидности, включително такива с месо и различни зеленчуци. Тази с пиле сякаш добива най-голяма популярност.
Нека видим по-подробно какви продукти може да използвате в кесадията:
Меса: Накъсано телешко, свинско и пилешко винаги вършат чудесна работа, ако си падате по месото. Остатъците от цяло печено пиле също са опция. Не пренебрегваме и колбасите, разбира се.
Зеленчуци: Може да изберете между черен и червен боб, маслини, чушки, лук, царевица, гъби, спанак и каквото друго ви е по вкуса.
Млечни: Всякакви видове сирена, които се разтапят, са добре дошли. Сред тях са чедър, кашкавал, гауда, твърда моцарела и др. Ако сте любопитни, опитайте и вариант с българско саламурено сирене.
Рецептата, която ще ви предложим днес, се състои само от две съставки - тортила питки и сирене, което обичате, може и кашкавал. Сега нека видим точните инструкции за приготвяне.
Необходими продукти:
- 2 бр. големи тортили
- 120 г настъргано сирене чедър
- Олио за намазване
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително еърфрайъра на 175 градуса.
- През това време вземете едната тортила и поръсете с ½ чаша настърган чедър върху едната ѝ половина, оставяйки половин сантиметър незапълнено пространство около ръба.
- Сгънете празната половина тортила върху тази, покрита със сирене. Ако желаете, можете да намажете всяка от външните страни с олио за повече хрупкавост.
- Внимателно поставете готовата кесадия в кошницата на уреда.
- Повторете същите стъпки с другата тортила и ½ чаша сирене, като внимателно я сложите в кошницата на еърфрайъра, без да се припокрива с другата кесадия.
- Печете за около 5-8 минути общо, докато станат хрупкави и златисти, като обърнете тортилите след първите 3 минути.
- След като се изпекат до желаното ниво, извадете кесадилите, нарежете и сервирайте веднага.
- Поднесете със салца, гуакамоле и заквасена сметана.