Орехите придават дълбочина на вкуса и нотка елегантност към всяко ястие. От древни времена тези богати на хранителни вещества ядки са били ценени заради своите кулинарни качества и доказани ползи за здравето. Широко се прилагат в сладкарството, но има и множество солени гозби, за които можем да ги използваме. Ето и няколко идеи.
Печено сирене с орехово пюре
Това просто, но изискано предястие се прави много лесно. Смесете в една купа малко извара и крема сирене. Изпечете ореховите ядки в една тава, като преди това ги намокрите и посолите. После ги натрошете в сместа от сирене, полейте със зехтин и разбъркайте. Оставете купата в хладилника и във все още загрятата фурна и в по-малка тавичка запечете няколко "плочки" краве сирене, полято с още малко зехтин. Когато то започне да хваща лек загар, полейте с малко пчелен мед и сервирайте с разядката от купата. Последната може да се използва и за мазане върху препечен хляб.
Зелена салата: Добавете малко хрупкавост към класическата зелена салата, като я поръсите отгоре с натрошени орехи. Комбинирайте хрупкавите ядки със свежи зеленчуци, като спанак, рукола и маруля, и ги полейте с дресинг от лимонов сок, зехтин и балсамов оцет. Проста, но запомняща се на вкус комбинация.
Пилешки гърди, обвити в бекон: Поглезете се с пикантна вечеря, като увиете 4-5 пилешки гърди в тънки резени бекон и ги обтрийте с ароматна смес от смлени орехи, зехтин, черен пипер, чесън и мащерка. Запечете тези симпатични вкусотийки, докато беконът стане хрупкав и златист.
Салата от киноа с орехи и сушени боровинки: Комбинирайте варена киноа, натрошени орехи, сушени боровинки и парченца синьо сирене, за да получите една освежаваща и полезна салата.
Печени орехи и брюкселско зеле: Едно много сполучливо мезе, което да сервирате като гарнитура към различни видове печено месо. Брюкселското зеле се вари, потапя се в ледена вода и се отцежда, след което се запържва с масло на горещ тиган и се посолява. Орехите се изпичат по начина, който описахме по-горе, натрошават се и се поръсват върху зеленчука.
Зеленчуци на скара: Направете си вкусен домашен дресинг от смлени орехи, зехтин, лимонов сок, черен пипер и пресен риган. Полейте грилованите зеленчуци и ги поднесете. Освен всичко, така ще си осигурите и здравословна доза протеини и полезни мазнини.
Таратор: Макар че за почти никого не е тайна, длъжни сме да споменем, че с малко натрошени орехи можем много лесно да обогатим вкуса на класическата нашенска лятна супа. Някои обичат този вариант, а други го ненавиждат. Ако не сте го опитвали досега, пробвайте и преценете сами за себе си.