Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В кои солени ястия можем да използваме орехи

Разширете кулинарната палитра в дома

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Орехите придават дълбочина на вкуса и нотка елегантност към всяко ястие. От древни времена тези богати на хранителни вещества ядки са били ценени заради своите кулинарни качества и доказани ползи за здравето. Широко се прилагат в сладкарството, но има и множество солени гозби, за които можем да ги използваме. Ето и няколко идеи.

Снимка: iStock by Getty Images

Печено сирене с орехово пюре

Това просто, но изискано предястие се прави много лесно. Смесете в една купа малко извара и крема сирене. Изпечете ореховите ядки в една тава, като преди това ги намокрите и посолите. После ги натрошете в сместа от сирене, полейте със зехтин и разбъркайте. Оставете купата в хладилника и във все още загрятата фурна и в по-малка тавичка запечете няколко "плочки" краве сирене, полято с още малко зехтин. Когато то започне да хваща лек загар, полейте с малко пчелен мед и сервирайте с разядката от купата. Последната може да се използва и за мазане върху препечен хляб.

Зелена салата: Добавете малко хрупкавост към класическата зелена салата, като я поръсите отгоре с натрошени орехи. Комбинирайте хрупкавите ядки със свежи зеленчуци, като спанак, рукола и маруля, и ги полейте с дресинг от лимонов сок, зехтин и балсамов оцет. Проста, но запомняща се на вкус комбинация.

Пилешки гърди, обвити в бекон: Поглезете се с пикантна вечеря, като увиете 4-5 пилешки гърди в тънки резени бекон и ги обтрийте с ароматна смес от смлени орехи, зехтин, черен пипер, чесън и мащерка. Запечете тези симпатични вкусотийки, докато беконът стане хрупкав и златист.

Салата от киноа с орехи и сушени боровинки: Комбинирайте варена киноа, натрошени орехи, сушени боровинки и парченца синьо сирене, за да получите една освежаваща и полезна салата.

Снимка: iStock by Getty Images

Печени орехи и брюкселско зеле: Едно много сполучливо мезе, което да сервирате като гарнитура към различни видове печено месо. Брюкселското зеле се вари, потапя се в ледена вода и се отцежда, след което се запържва с масло на горещ тиган и се посолява. Орехите се изпичат по начина, който описахме по-горе, натрошават се и се поръсват върху зеленчука.

Зеленчуци на скара: Направете си вкусен домашен дресинг от смлени орехи, зехтин, лимонов сок, черен пипер и пресен риган. Полейте грилованите зеленчуци и ги поднесете. Освен всичко, така ще си осигурите и здравословна доза протеини и полезни мазнини.

Таратор: Макар че за почти никого не е тайна, длъжни сме да споменем, че с малко натрошени орехи можем много лесно да обогатим вкуса на класическата нашенска лятна супа. Някои обичат този вариант, а други го ненавиждат. Ако не сте го опитвали досега, пробвайте и преценете сами за себе си.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер мащерка рукола маруля боровинки пиле салата бекон риган крема сирене тиквички лимонов сок краве сирене патладжан извара орехи спанак балсамов оцет брюкселско зеле синьо сирене киноа таратор зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче