Необходими продукти:
- 2 големи круши, обелени и нарязани на тънки филийки
- 1 чаша орехи, нарязани или натрошени
- 1 чаша брашно
- 1/2 чаша захар
- 1/2 чаша олио
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C и пригответе форма за печене (около 20 см), като я намазните и поръсите с малко брашно.
- Смесете сухите съставки - брашното, захарта, содата, бакпулвера, канелата и солта.
- В отделна купа разбийте яйцата с олиото и ваниловия екстракт.
- Комбинирайте течните и сухите съставки постепенно и разбърквайте до хомогенна смес.
- Внимателно разбъркайте нарязаните круши и орехите в тестото, като се стараете да се разпределят равномерно.
- Изсипете сместа във формата за печене и загладете повърхността.
- Печете за 35-40 минути, или докато клечка за зъби, забодена в средата на сладкиша, излезе чиста.
- Оставете да изстине в тавата за около 10 минути, след което го извадете и го оставете да се охлади напълно върху решетка.
- По желание, поръсете с пудра захар преди сервиране.