Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три лесни есенни обяда, които ще ви сгреят отвън и отвътре

Възползвайте се от прекрасните сезонни зеленчуци


С настъпването на есента времето става по-хладно, а нуждата от топли ястия и такива, които ни носят уют нараства.

Обядите в този сезон могат да бъдат не само вкусни, но и изключително лесни за приготвяне. Сезонът предлага богат избор от пресни зеленчуци и плодове, които могат да бъдат използвани за приготвянето на ястия, които да ни сгреят.

В следващите редове ще ви представим три рецепти за есенни обяди, които ще ви напълнят с енергия и ще ви помогнат да се насладите на красивите цветове и аромати на сезона.

Продуктите са съобразени за две порции.

Крем супа от тиква

Крем супата от тиква е класическо есенно ястие, което е лесно за приготвяне и изключително вкусно.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 300 г тиква (обелена и нарязана на кубчета)
  • 1 среден картоф (около 150 г, обелен и нарязан на кубчета)
  • 1 малка глава лук (около 100 г, нарязана)
  • 1 малък морков (около 70 г, нарязан на кръгчета)
  • 500 мл вода (или зеленчуков бульон)
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл сметана (по желание, за сервиране)
  • Орехи или семена (за поръсване, по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете тиквата, картофите, лука и морковите на кубчета.
  2. В дълбока тенджера загрейте малко зехтин и запържете лука до златисто.
  3. Добавете останалите зеленчуци и налейте достатъчно вода, за да ги покрие. Гответе на слаб огън, докато зеленчуците омекнат (около 20 минути).
  4. След това пасирайте до гладкост супата.
  5. Добавете сол, черен пипер и малко сметана за по-богат вкус.

Сервирайте с прясно изпечен хляб и поръсете с малко натрошени орех или семена за хрупкавост.

Печени зеленчуци с нахут

Снимка: iStock by Getty Images

Печените зеленчуци с нахут са не само лесни за приготвяне, но и много питателни. Тази рецепта е идеална за есента, когато зеленчуците са в изобилие.

Необходими продукти:

  • 1 среден морков (около 100 г, нарязан)
  • 1 малък сладък картоф (около 150 г, нарязан)
  • 100 г броколи (разделени на малки цветчета)
  • 1 червена чушка (около 150 г, нарязана)
  • 1 чаша нахут (около 150 г, отцеден и изплакнат)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган (или друга желана подправка)
  • 1 ч.л. мащерка (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете зеленчуците с отцедения нахут, зехтин, сол, черен пипер, риган и мащерка.
  2. Разпределете сместа върху тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 30-35 минути или до златисто.

Това ястие може да бъде сервирано като основно или гарнитура.

Паста с гъби и спанак

Снимка: iStock by Getty Images

Пастата с гъби и спанак е бързо и лесно ястие, което е идеално за заетите делнични дни. Тази комбинация от гъби, спанак и кремообразен сос ще ви накара да се почувствате истински сити.

Необходими продукти:

  • 160 г паста (например спагети или пене)
  • 150 г гъби, нарязани
  • 100 г пресен спанак, нарязан
  • 1 с.л. зехтин
  • 100 мл сметана или прясно мляко
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Настърган пармезан, за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата според указанията на опаковката. Изберете любимия си вид - спагети, пене или фузили.
  2. В тиган загрейте малко зехтин и запържете нарязаните гъби до златисто. Добавете нарязания спанак и гответе, докато омекне.
  3. Когато пастата е готова, сложете я в тигана с гъбите и спанака, след което налейте малко сметана или прясно мляко. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките.
  4. Сервирайте с настърган пармезан и черен пипер.

Тези три лесни есенни обяда не само ще ви сгреят, но и ще ви заредят с енергия, за да се насладите на красивия сезон. Всеки от тях е подходящ за всякакви поводи - от обикновен делничен ден до специално събиране с приятели и семейство.

Дайте оценка:

Тагове: моркови супа тиква готварска сметана паста гъби нахут чушка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче