Бургерите идват от САЩ и са любими на всички. Най-често си ги купуваме от заведения на улица или пък си ги поръчваме за вкъщи. Но те лесно могат да се направят и в домашни условия. Използвайте висококачествени съставки и няколко прости трика, за да сте сигурни, че всичко ще е, както трябва.
Ето и няколко основни практики, които правят всеки бургер добре изпечен, вкусен и удобен за консумация:
- След като питката се среже на две части през средата, то всяка вътрешна страна трябва да се изпече без да се прегаря, за да хване хрупкава коричка. Това се прави, за да може използваните сосове да не "наводнят" хлебчето, защото иначе то ще стане "кашкаво" и по-неприятно за хапване.
- Когато се използва лук, най-вкусно става с червен. Реже се на тънки резенчета или полумесеци. Количеството трябва да е съвсем малко, колкото да се усеща. При запържването му с няколко капки мазнина не се прегаря, освен ако не е такава рецептата. Трябва съвсем слабо да се карамелизира.
- Тиганът или плочата трябва да са много, ама много добре нагрени.
- Когато се използва чедър, най-вкусно става, когато той се постави върху вече добре изпеченото кюфте. За да се ускори процеса, може да се налее малко водичка или бира върху него.
- От сосовете не се слага много, защото идеята им е да се усещат и да създадат уникален вкус. Около половин супена лъжица от който и да е сос е нормално количество за всяка половинка от питката.
Класически американски хамбургер
Използвайте смляно говеждо месо, подправете го със сол и черен пипер и го изпечете на скара или в нагорещен тиган. Сервирайте в разполовени питки с гарнитури като айсберг, лук, кетчуп, горчица и майонеза.
Съставки:
- 250 г телешка кайма (за около 2 кюфтета)
- 2 питки за бургер
- 2 резена чедър
- Наситнен айсберг
- Домати, на кръгчета
- Лук, на тънко
- Кетчуп
- Горчица
- Майонеза
- Сол и черен пипер на вкус
Хамбургер с бекон и чедър
Направете го с кюфте от свинско месо, нарязан бекон и настърган чедър. Изпечете питките и мръвките на скара или в нагорещен тиган и сервирайте върху хляб с добавки от маруля, домати, препечен лук, майонеза и горчица.
Съставки:
- 250г смляно свинско месо
- 4 резена бекон, предварително сварен и охладен
- 1 ч.ч. настърган чедър
- 2 питки за бургер
- За гарнитурата: маруля, домати, лук, барбекю сос, горчица, майонеза.
Не забравяйте да коригирате количествата на съставките според броя на хамбургерите.
Мексикански хамбургер
Отличната комбинация от говежда кайма, черен боб, царевица и чедър ще направи този бургер незабравимо изживяване за близките и гостите. Изпечете питките на скара или в загрят тиган и добавете гуакамоле, салса и тънък слой заквасена сметана.
- 2 телешки кюфтета
- 1 консерва черен боб, отцеден и изплакнат
- 2 с.л. царевица от консерва
- 2 резена чедър
- 2 питки за бургер, разполовени (могат да се заместят с питки за тортила)
- За гарнитурата: гуакамоле, салса, заквасена сметана, авокадо, домати, лук, айсберг и халапеньо чушлета на резенчета.