Необходими продукти:
- 125 г прясно мляко, на стайна температура
- 25 г суха мая
- 80 г захар
- 3 яйца, средни
- 500 г брашно
- 15 г сол
- 125 г краве масло, на стайна температура
- 1 жълтък, разреден с 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
- Смесете маята, млякото и захрта в дълбока купа. Разбъркайте ги много добре. Ако използвате прясна мая, количеството трябва да е двойно на описаното тук. Млякото не трябва да е студено, а на стайна температура или малко по-топло. Маята не обича сол, така че последната остава за най-накрая.
- Добавете брашното и трите яйца.
- Идва време и за солта, тъй като тя ще е най-отгоре и няма да попречи на маята да подейства.
- Покрийте купата с хавлия за 30 мин.
- Бъркайте сместа с помощта на миксер с приставка за тесто за около 8 мин.
- Нарежете маслото на кубчета и го добавете в купата. Не спирайте миксера докато то не се интегрира напълно с всичко останало. Това не би трябвао да отнеме повече от 2-3 мин.
- Готовото тесто се оставя под стреч фолио за поне час, за да удвои обема си.
- След като е готово, го нарежете на 10 равни къса и ги омесете в овална форма.
- Загрейте фурната на 190 градуса и пригответе две тави, покрити с хартия за печене.
- Във всяка тавичка поставете по 5 питки и ги притиснете леко отгоре, за да придобият желаната форма.
- Намажете ги с яйчената смес.
- Печете всяка тавичка по отделно на най-горното ниво на фурната, като преди това се убедите, че последната е загрята на посочената по-горе температура. 10-12 мин. би трябвало да са напълно достатъчни за всяка порция питки.