Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дискусия

14-01-2024 09:52:32
Марко (нерегистриран)

Тази рецепта е много ама много сбъркана. Какви 25 грама суха мая на 500 грама брашно? Необходимото количество суха / инстантна / мая е 6-7 грама за 500 гр. брашно до 10-11 грама. Съотношението на суха към прясна мая е 1 : 2,5 до 1: 3 или за 10 грама сух мая са необходими 25 гр. прясна мая. Количеството на солта е много 15 гр на 500 гр.брашно. Нормално солта е до 2% от теглото на брашното, а за питки за бургери предпочитам 6-8 грама за това количество брашно. Недоумявам защо след като смеся много добре млякото, маята и захарта добавям брашното, яйцата и солта най-отгоре, завивам с кърпа за 30 минути без да съм смесил добре сухите и мокрите съставки. Най-добре се добавя масло към тестото в миксера на порции по около 10 грама, като всяка следваща се добавя след като се е интегрирала първата. След като се оформят питките се оставят отново да втасат преди да ги намажем с яйчна смес и печем. Не препоръчвам да се пече на най-горно ниво на фурната! Най-добре е по средата или малко под нея. Моето мнение към използваните съставки: 3 яйца са много и 125 гр. масло също ( още малко захар и ще стане тесто за козунак) Достатъчно количество според мен са 2 яйца (без 1 жълтък за намазване) и 70-80 гр масло. Съответно да се корегира количеството мляко или добави вода.

Вашето тефтерче