Червеното вино е предпочитано заради богатия си вкус и аромат, а и заради уюта, който създава през студените месеци. За да се насладим напълно на неговите качества, е важно да го комбинираме правилно с подходящи ястия. В тази статия ще разгледаме някои от най-добрите храни и ястия, които се съчетават отлично с различни видове червено вино.
Класика в жанра: Червено месо
Червеното вино се свързва традиционно с червено месо като говеждо, агнешко и телешко. Богатите на протеини и мазнини меса смекчават танините във виното, правейки вкуса му по-мек и балансиран. Стекът на скара, говеждото на фурна или ребрата на барбекю са перфектни за плътни вина като "Каберне Совиньон", "Мерло" или "Сира".
Пикантните подправки като розмарин, мащерка и чесън подсилват вкусовете на виното. За по-леки вина като "Пино Ноар" е подходящо по-крехко месо като телешки медальони или агнешки котлети.
Сирената: Богатство от вкусове
Червеното вино се комбинира чудесно с разнообразие от сирена. Твърдите и отлежали сирена като чедър, пармезан и пекорино омекотяват интензивния вкус на вината с високи танини. С меките сирена като бри и камамбер се съчетават по-леки червени вина например "Гамей" или "Зинфандел". Сините сирена като рокфор и горгонзола вървят с десертни червени вина като "Порто", благодарение на сладко-соления финален вкус. Добавете ядки, грозде или смокини за допълнителен контраст на вкусовете.
Италианска наслада: Паста и ризото
Пастата и ризотото са отлични партньори на червеното вино, особено когато са с месни или доматени сосове. Лазаня с телешка кайма, спагети болонезе или ризото с гъби подчертават вкуса на вина като "Санджовезе" и "Темпранийо". За по-пикантни сосове пробвайте "Кианти" или "Монтепулчано". Кремообразното ризото с пармезан и трюфел може да се комбинира с по-плътни вина като "Бароло" или "Амароне". Важно е сосът да доминира при избора на вино.
Смела комбинация: Дивеч и екзотични меса
Дивечовите меса като елен, заек или патица имат наситен вкус, който изисква богати червени вина. "Бордо", "Бароло" и "Сира" са отличен избор, тъй като имат дълбок вкус и сложна структура. Патицата с портокалов сос върви прекрасно с Пино Ноар заради плодовия му характер. Ястия с дивеч, приготвени със сушени плодове и подправки, където доминират канелата и карамфила, допълват вината с пикантни нотки.
Сладък финал: Десерти с шоколад
Червеното вино и шоколадовите десерти са изненадващо добра комбинация. Десерти с тъмен шоколад, като шоколадов мус, брауни или шоколадова торта, вървят с вина от сортовете "Сира", "Зинфандел" или "Порто". Танините на виното подчертават горчивия вкус на шоколада, създавайки хармония.
Сладките десерти с череши или малини се съчетават идеално с вина с плодов характер. Важно е десертът да не бъде прекалено сладък, за да не притъпи вкуса на виното.